20 aprilie 2024
ActualitateDSP Bacău nu a putut stabili de la ce li s-a făcut...

DSP Bacău nu a putut stabili de la ce li s-a făcut rău copiilor de la Şcoala Dofteana

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a încheiat verificările făcute după ce 27 de copii de la Şcoala Generală Dofteana au ajuns la spital, în data de 21 mai, pentru că au început să se simtă rău la cursuri şi au acuzat dureri de burtă, vărsături şi greaţă. În urma anchetei, DSP nu a putut stabili de la ce anume li s-a făcut rău.

„Deoarece la niciunul dintre copiii prezentaţi în unităţile spitaliceşti nu au putut fi recoltate probe biologice (lichide de vărsătură, scaun) pentru a determina un agent patogen ce a generat îmbolnăvirea, nu poate fi stabilită legătura dintre produsele consumate şi îmbolnăvire. Compartimentul Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile din cadrul DSP Bacău a dispus, în acest context, următoarele măsuri: supravegherea clinico-epidemiologică a focarului timp de 10 zile de la ultima izolare şi legătura permanentă cu spitalele din teritoriu, pentru informare operativă în cazul apariţiei altor cazuri”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.

În ziua respectivă, copiii mâncaseră sandviş, în cadrul unui program care se derulează în unitatea de învăţământ pentru cei peste 400 de elevi înscrişi, bomboane servite de colegii care îşi serbau onomastica, dar şi alte produse cumpărate de ei din comerţ.
Prin urmare, cei de la DSP au făcut verificări şi la unităţile de la care au consumat copiii produse alimentare. Este vorba despre unitatea de catering din Dofteana, care distribuie sandviş-uri în cadrul Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, unde „au fost constatate abateri de la normele specifice şi s-au stabilit măsuri conform Legii 95/2006, Republicată şi termene de remediere (n.r. – fără să se precizeze despre ce abateri este vorba).



La testele efectuate la nivelul unităţii (apă, personal) nu s-a constatat încărcătură microbiană care să poată genera îmbolnăviri”, mai spune Anda Dumitrescu.
Un alt control a fost făcut şi la o unitate de desfacere aflată în vecinătatea şcolii şi de unde copiii cumpără frecvent produse alimentare (dulciuri). Aici s-ar fi constatat ca abatere „neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate, public şi privat, (…) a controlului medical periodic al lucrătorilor” şi s-a aplicat o amendă de 1.000 de lei.

Reamintim că, din totalul elevilor preluaţi de echipajele medicale, 23 au ajuns la Spitalul din Oneşti, diagnosticul pus fiind de sindrom dispeptic, gastroenterocolită, iar 4 la Spitalul Moineşti, cu diagnostic de indigestie, colică abdominală, şi niciunul nu a rămas internat.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri