Drumul se face mergând

Există în viaţă întâmplări şi întâlniri importante, care îţi arată cine eşti şi te fac să dai ce-i mai bun din tine. O astfel de întâlnire s-a petrecut între mine şi ziarul Deşteptarea. De aceea, am mereu o mare bucurie când vorbesc despre relaţia mea cu ziarul, pentru că e ca o dragoste dintâi, transformată apoi într-o prietenie de cursă lungă, bazată pe înţelegere şi respect profesional.

Scrisul la gazetă este, aşa cum spunea Arghezi, o corvoadă gingaşă, şi e greu să te ţii de el, să fii consecvent dacă nu ai anumite convingeri ferme, credinţe devenite intime. Iar eu cred că poţi să schimbi ceva în lumea asta prin mărturia ta sinceră, prin implicare, prin atitudine. Mi-amintesc de cineva care îmi tot spunea că explicaţiile nu schimbă realitatea. Adevărat. Dar te fac să înţelegi cine şi de ce. Te pot scutura de prejudecăţi, de etichetări grăbite, din zona lucrurilor preluate de-a gata, conformiste, convenţionale, anchilozate.

Aşa văd eu scrisul, ca o luptă continuă împotriva standardizării vieţii, a mecanismelor de gândire care mortifică viul. Scrisul făcut şi trăit cu pasiune ar trebui să spulbere banalitatea, aruncând o privire nouă, proaspătă asupra lumii. Eu deschid ziarul în fiecare zi cu gândul şi la o surpriză plăcută. Pentru că dincolo de informaţiile diverse, utile şi, neapărat, oneste, vreau să descopăr oameni, întâmplări şi experienţe de viaţă care-ţi dau curaj şi forţă să mergi înainte. Îmi plac interviurile, dezbaterile de idei, punctele de vedere foarte personale, portretele unor oameni care pot fi consideraţi modele în societate. Modele de care avem atât de mare nevoie, repere pe care să ne sprijinim, întărindu-ne credinţa în bine, adevăr şi frumos.

Urmăresc şi opiniile cititorilor, din rubricile care le sunt destinate şi comentariile de pe net. Nu pe cele răuvoitoare, stupide şi vulgare, cu interjecţii, injurii, abjecţii, ci pe acelea de bun-simţ, care completează, nuanţează, aduc plusvaloare. Jurnalismul civic este un lucru bun, şi cred că el poate contribui la ideea de a fi solidari în efortul de a ne îmbunătăţi viaţa. N-avem infrastructură, drumuri, şosele, autostrăzi, dar cel mai important este să găsim drumul, calea spre dialog, deschiderea spre celălalt, spre nevoile, aspiraţiile, adevărurile sale. Iar drumul acesta împreună se face mergând. Asta face Deşteptarea de opt mii de numere, construieşte un drum cu oamenii comunităţii băcăuane.

Le dă informaţii corecte, verificabile, nepărtinitoare, relevante din perspectiva interesului public, le ţine atenţia trează printr-un spirit critic în acţiune. Deşteptarea ne ajută să facem faţă noilor realităţi cu care ne confruntăm, furnizându-ne fapte şi informaţii din cele mai diverse, având o atitudine responsabilă faţă de conţinutul editorial. Şi îmi place când în paginile ei descopăr materiale care ne reamintesc nouă, tuturor, că omenia nu a dispărut, că ea poate fi simţită şi că pe ea se poate conta.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"