29 aprilie 2024
ActualitateRezerva de apă devine o certitudine pentru Bacău

Rezerva de apă devine o certitudine pentru Bacău

Ieri s-a aprobat alocarea a circa zece miliarde de lei vechi pentru realizarea rezervei de apă a orașului. Această sumă va fi folosită alături de cele șapte milioane de euro promise de Guvern pentru a construi o conductă care să aprovizioneze Bacăul cu apă în cazul unei avarii la magistrala principală. 

Problema aprovizionării cu apă potabilă a municipiului Bacău, ajunsă pe agenda politică după câteva episoade în care oraşul a rămas pe uscat din cauza unor avarii la conducta magistrală care aduce apă de la Valea Uzului, a mai făcut, ieri, câţiva paşi spre rezolvare.

Consiliul local a luat în discuţie şi a aprobat două hotărâri referitoare la această problemă: a fost, pe de o parte aprobată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie la obiectivul „Rezerva de apă a Municipiului Bacău” şi, pe de altă parte, s-a aprobat cofinanţarea de la bugetul local a investiţiei.



Este vorba despre suma de 933.000 de lei cu care municipalitatea băcăuană va participa alături de Guvern, care va aloca circa şapte milioane de euro.

Pentru o stare de normalitate

„Este păcat că la 27 de ani de la evenimentele din 1989 o nouă administraţie a trebuit să se gândească la această rezervă de apă. Acest proiect trebuia să existe deja”, a spus primarul Cosmin Necula.

El a precizat că nu vede acest proiect ca fiind unul electoral, ci unul necesar, care să creeze o stare de normalitate în Bacău.

„Aşa cum vom face şi iluminatul public, vom face şi grădiniţe pentru că e important ca Bacăul să fie un oraş normal în care cetăţeanul să se simtă bine acasă”, a mai spus el. Consilierul PNL Ilie Bîrzu a anunţat că liberalii vor sprijini acest proiect: „Apa municipiului Bacău nu trebuie să aibă culoare politică”, a spus acesta.

Legea care pune frână

Dar, mai e mult până departe pentru că în România legislaţia achiziţiilor publice este extrem de greoaie. Dacă nu vor fi contestaţii, proiectarea va fi gata în circa şase luni iar lucrările propriu-zise ar urma să dureze un an.

„Cred că ar fi cazul ca UE să nu ne mai considere pe noi drept cei mai hoţi. Legea achiziţiilor publice va trebui modificată pentru că suntem, probabil, statul UE cu cea mai restrictivă legislaţie în acest sens”, a mai punctat primarul Cosmin Necula. El speră ca sfârşitul anului 2018 să prindă Bacăul cu lucrarea pe final şi, mai mult, ca lucrările să înceapă la primăvară. Cele două proiecte au fost votate în unanimitate de consilierii locali.

Grupul de acțiune locală

Un al treilea proiect pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de ieri a vizat crearea unui grup de acţiune locală, necesar în negocierile cu Uniunea Europeană. Bacăul ar putea atrage finanţări de până la şapte milioane de euro, însă, în cadrul unui parteneriat între administraţie şi societatea civilă.

„UE are un nou mod de abordare pentru dezvoltarea zonelor defavorizate: e foarte important ca autoritatea locală să nu ia decizii de una singură, ci să se consulte cu populaţia pentru a crea o strategie durabilă”, a explicat primarul Necula. Şi acest proiect a fost votat în unanimitate.

„Rezerva de apă intră în linie dreaptă. Ne ţinem de cuvânt faţă de cetăţenii municipiului Bacău”.
Cosmin Necula,
primarul municipiului Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri