26 aprilie 2024
EconomieDrujbasii bacauani s-au intrecut in maiestrie profesionala

Drujbasii bacauani s-au intrecut in maiestrie profesionala

Judetul Bacau va fi reprezentat la etapa nationala a Concursului „Cel mai bun fasonator mecanic”, care va avea loc la Sovata (Mures) in luna iunie si care a ajuns la a saptea sa editie, de Dumitru Matel, fasonator mecanic la Ocolul silvic Zeletin. El a ocupat primul loc la etapa judeteana a concursului, care a fost organizata, in acest an, de Directia Silvica Bacau in Ocolul silvic Moinesti.

Vremea mohorâta din aceste zile parea sa faca probele concursului pentru cel mai bun fasonator mecanic si mai dificile. Dar, ca un facut, peste padurile din zona Moinesti – Zemes soarele a fost mai generos ca oricând. Cei 14 concurenti, câte unul din fiecare ocol silvic bacauan, au pornit astfel la drum pe firul Vaii Tazlaului Sarat, cu inima deschisa, dar numai dupa instructajul de protectia muncii.

Doborârea arborilor, sub cronometrul arbitrilor



Perimetrul desemnat pentru prima proba din concurs, doborârea arborelui pe picior, a fos ales in padurile de la Bolatau, pe vârful Geamana. Arborii marcati special pentru concurs au fost molizii, numerotati de la 1 la 18, iar concurentii au tras numerele la sorti. Sub ochii brigazii de arbitri, condusa de arbitrul international Gheorghe Gafita, fasonatorii au pornit drujbele din dotare, au ales directia de cadere a fiecarui arbore si au pornit la lucru. La fiecare copac s-a inceput cu decuparea tapei care da directia de cadere, apoi s-a facut taierea orizontala de doborâre. Nu a fost deloc usor, pentru ca terenul era in panta de cira 25 de grade, iar desisul padurii a mai oprit câte un copac din caderea libera.

Fasonatorii cu mai putin noroc nu s-au dat insa batuti, pentru ca intr-un poligon special amenajat in punctul Terpea, de lânga satul Grigoreni (Scorteni), urmau alte patru probe de maiestrie profesionala. Ni le-a deschis, initial, Marius Iftime, presedintele Comisiei de organizare a Concursului fasonatorilor, inginer la Serviciul intern de prevenire si protectia muncii a Directiei Silvice. „Concursul fasonatorilor – am aflat de la presedinte – are ca scop cresterea aptitudinilor si constientizarea regulilor privind sanatatea si securitatea in munca la lucrul in padure. Rezultatul principal al actiunii este gospodarirea durabila a fondului forestier national. De aceea probele din poligon au fost demontarea si montarea lamei fierastraului mecanic, curatarea de craci a arborilor, taierea de precizie a acestora si taierea combinata.”

Fasonatorii, chirurgii padurilor

Drujbele au fost din nou pornite, iar arborii din poligon au ramas, rând pe rând, iute fara crengile inchipuite din tarusi batuti special, conform regulamentului. Felii mari din fiecare trunchi au cazut apoi, la secunda, de sub lamele fierastraielor, iar precizia taieturilor si timpul necesar au determinat, in final, câstigatorii. Astfel, lânga Dumitru Matel pe podium au mai urcat, dar numai pentru locul al treilea, Iulian Lucaci, din Ocolul silvic Caiuti, si Stefan Apistei, de la Ocolul Moinesti.

Premiul pentru locul al doilea nu s-a acordat. „Am participat si acum trei ani la acest concurs, dar acum am fost si premiant – ne-a declarat Dumitru Matel. In padure am dat jos arborele, iar in poligon am incercat sa obtin cât mai multe puncte. Lucrez de 11 ani in aceasta meserie, dar de 24 de ani in padure. Nu m-am pregatiti in mod special pentru acest concurs, doar experienta mea a stat la baza priceperii cu care am abordat probele. Sper sa fac o figura buna si la faza nationala, pentru care ma voi pregati”.

„Directia Silvica Bacau este certificata in managementul forestier in sistem FSC (Forest Stewardship Council), iar pregatirea profesionala este o componenta importanta in gospodarirea durabila a padurilor, cu armonizarea echilibrata a intereselor sociale, economice si de mediu. Participarea la concursul fasonatorilor, dar si pregatirea profesionala continua, presupun ca angajatii sa fie instruiti periodic, iar cunostintele lor sa fie testate. Concursul este un principiu al acestui sistem de certificare.”
Marius Iftime, presedintele Comitetului de organizare

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri