Foto: Radu Năforniţă (foto stânga), şeful CPECA Bacău şi Marta Butnaru (foto dreapta), inspector CPECA, la o întâlnire cu voluntarii

Traiul alături de un consumator de substanţe interzise nu este deloc uşor n ajunşi la capătul puterilor, unii părinţi bat la uşa Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bacău ca să înveţe cum să-şi ajute copilul dependent

Cei mai mulţi dintre tinerii care cad în plasa drogurilor le consumă prima dată din curiozitate, iar alţii pentru că nu vor să fie arătaţi cu degetul de cei din anturaj. Din dorinţa asta de a fi ca ceilalţi din grup, ajung în final să fie altfel decât au fost, ajung să-şi schimbe total viaţa, şi nu doar pe a lor, ci şi pe a celor din jurul lor. Renunţă cu mare uşurinţă la planurile de viitor şi intră pe un culoar nedorit, dar din care pot ieşi dacă cer ajutor.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bacău este una dintre instituţiile unde consumatorii de droguri găsesc mereu uşa deschisă dacă vor sprijin sau sunt nevoiţi să-l ceară. Aici, nimeni nu-i ceartă, nu-i judecă, nu-i arată cu degetul, ci doar le oferă suport, pentru a putea reveni la viaţa pe care o aveau înainte. „Serviciile de asistenţă pentru consumatorii de droguri înregistrează o dinamică interesantă, întrucât cele mai multe persoane care s-au adresat CPECA pentru consum de droguri au fost deferite de către procurori, ca urmare a constatării unor infracţiuni în domeniul drogurilor. În 2017, aproximativ 20 de persoane, toate de sex masculin, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, au fost evaluate de către specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog, ca urmare a consumului de droguri”, spune Marta Butnaru, inspector de specialitate în cadrul CPECA Bacău.
Specialiştii centrului au monitorizat, totodată, şi cazurile de urgenţă şi admiteri la tratament în cadrul spitalelor din judeţ. „Aproximativ 20 de persoane (tineri cu vârste până în 35 ani) au fost internate în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, ca urmare a consumului de droguri şi de remarcat este faptul că, dacă în serviciile de evaluare ale CPECA Bacău cele mai multe persoane, aproximativ 85%, au fost evaluate pentru consum de canabis şi derivate de canabis, o treime dintre cei internaţi în Secţia de Psihiatrie au fost consumatori de substanţe volatile (solvenţi)”, explică Radu Năforniţă, şeful CPECA Bacău. O proporţie ridicată a consumatorilor de substanţe volatile (n.r. – prenadez) s-a înregistrat anul trecut şi în rândul celor care au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor, dar tot acolo a ajuns şi un număr însemnat şi de consumatori de Noi Substanţe Psihoactive (NSP).

În spatele acestor cifre stau însă oameni, pe care cei mai mulţi dintre noi avem tendinţa să-i judecăm. Peste 60 de persoane au parcurs sesiuni de informare, consiliere sau evaluare în cadrul CPECA Bacău, o parte dintre acestea fiind activităţi de informare a aparţinătorilor consumatorilor de droguri, care au vrut să afle cum pot contribui la reabilitarea lor, suportul familiei fiind important.

Cum s-a luptat o mamă să-şi salveze copilul de dependenţa de droguri

Acest lucru este confirmat şi de mama unui tânăr, care la un moment dat a bătut la uşa Centrului Antidrog Bacău pentru a cere sprijin. Timp de şase ani, copilul ei a consumat droguri şi a vrut să înveţe de la specialişti cum să-l ajute.

„Toată această perioadă a fost foarte grea. A însemnat o înfrângere a propriului meu orgoliu de mamă. Am fost un părinte autoritar şi nu am băgat de seamă că el suferă de un abandon sufletesc. Mi-am dat seama că ceva s-a schimbat când a început să lipsească de la cursuri, nu mai avea performanţe şcolare şi devenise agresiv verbal. El nu a participat niciodată la consiliere în centrul din Bacău. Eu am fost de multe ori. Am vrut să înţeleg ce se întâmplă şi am primit foarte mult suport. În cele din urmă a acceptat să meargă într-o clinică şi de trei ani este bine. Dar nu a fost un drum uşor”, ne-a mărturisit mama, care a dorit să vorbească sub anonimat.

După aceşti ani dificili, cei doi, mamă şi fiu, s-au regăsit şi preţuiesc mult timpul petrecut împreună, ca două persoane dragi care s-au rătăcit ani la rând una de cealaltă. Merg la restaurant împreună, călătoresc, stau ore în şir la poveşti, se susţin, glumesc, duc o viaţă normală. De aceea, sfatul ei pentru părinţi este să-şi iubească copiii şi să fie cât mai prezenţi în viaţa lor.

Şi pentru ca drogurile să nu câştige mai mult teren, specialiştii de la CPECA Bacău derulează frecvent în instituţiile de învăţământ din judeţ activităţi de prevenire adaptate la nivelul grupului ţintă, iar această educaţie începe chiar de la grădiniţă. Munca lor nu este una uşoară, iar rezultatele nu pot apărea peste noapte.

„Prevenirea nu înseamnă doar o activitate. Noi putem avea şi şase întâlniri la o clasă, în funcţie de proiect şi preferăm să discutăm cu grupuri restrânse. Degeaba aducem zeci de elevi într-un amfiteatru, dacă cei mai mulţi stau pe telefoane şi nu sunt atenţi. De asemenea, încercăm să formăm cât mai multe cadre didactice, cărora să le oferim materiale şi din expertiza noastră şi care să implementeze proiectele noastre în şcolile lor”, mai spunea Radu Năforniţă.

În semestrul II al acestui an şcolar, 50 de cadre didactice din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, formate în cadrul Centrului Antidrog Bacău, implementează deja proiectele de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri, din oferta educaţională CPECA. Lor li se pot alătura şi alţi dascăli, care să facă parte din această reţea de prevenire.

Proiectele derulate de CPECA Bacău

„Cum să creştem sănătoşi”, adresat copiilor de vârstă preşcolară, presupune formarea de deprinderi de viaţă sănătoasă (fără fum de ţigară, alcool, medicamente fără prescripţie medicală).
„ABC-ul emoţiilor” este un proiect adresat elevilor de la clasele I şi a II-a, care sunt învăţaţi cum să gestioneze emoţiile negative şi cum să facă faţă presiunii grupului.
„Necenzurat” – presupune formarea pentru circa 125 de elevi (12 -14 ani), a unor abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool sau droguri.
„Fred goes net” – presupune intervenţii timpurii pentru elevi (14 – 19 ani) care au fost identificaţi pentru prima dată în legătură cu consumul de alcool şi/sau droguri în scopul evitării transformării consumului experimental şi ocazional într-unul regulat.
„Mesajul meu antidrog” este un proiect de succes şi reprezintă un concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă într-o formă de comunicare artistică sau prin sport opiniile lor legate de consumul de droguri.
„Aici pentru Tine” proiect de prevenire a consumului de alcool, tutun şi droguri destinat copiilor, adolescenţilor şi părinţilor, internaţi temporar în SJU Bacău – Pediatrie.
„Clubul de Voluntari Antidrog – Iniţiativa voluntari în acţiune”. Aproape 60 de adolescenţi participă la activităţi de prevenire a consumului de droguri şi aduc un plus valoare muncii celor de la Centru. Cu ajutorul voluntarilor, adulţi şi adolescenţi, sunt desfăşurate activităţi în zone mai greu accesibile, cum ar fi: penitenciarele, grupuri de adolescenţi vulnerabili sau grupuri de părinţi. Doi dintre voluntarii CPECA Bacău au fost premiaţi la ultima Gală Judeţeană a Voluntariatului Băcăuan.

Cifră
14.757 de persoane – copii, adulţi, din mediul urban şi rural al judeţului Bacău, au beneficiat în ultimul an de activităţi de prevenire a consumului de substanţe psihoactive

Alte articole