Acasa, la Orbeni, mama copilului se roaga ca el sa se faca bine / foto: Geta Panaite

Un baietel, in vârsta de 7 ani, din comuna Orbeni, a ajuns zilele trecute la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi in stare destul de grava, se pare din cauza saraciei in care traieste, dar si a bolilor de care sufera.

Ionica este un pacient cunoscut al cadrelor medicale de aici, pentru ca revine aici la o anumita perioada de timp pentru tratament, si este indragit si de seful Clinicii de Gastroenterologie care ii poarta grija si suna personal la primaria din localitate pentru ca baiatul sa fie trimis la Iasi, la analize si tratament.

La vârsta lui cântareste doar 16 kilograme, in loc de minimum 23 cât ar trebui sa aiba. A fost diagnosticat cu malnutritie inca din primii ani de viata si de fiecare data ajunge foarte slab si nealimentat. De aceasta data va sta o luna internat pentru a fi pus pe picioare. In comuna, situatia lui si a familiei este cunoscuta de catre autoritati, insa oficialii spun ca nu pot face mai mult pentru a-i ajuta.

„Este un copil care inca de la nastere a avut grave probleme de sanatate si a fost internat in dese rânduri la un spital din Iasi. A obtinut gradul I de handicap, dar dupa ce a incetat tratamentul citostatic a fost incadrat la gradul II. De fiecare data s-a efectuat ancheta sociala, familia a fost in atentia noastra si ce s-a putut face am facut. Familia are grija de el si l-a dus la spital de câte ori i s-a solicitat de catre domnul doctor.”
Maria Fain, asistent social Primaria Orbeni

La vârsta de un an, Ionica a fost diagnosticat cu cancer in zona genitala si a urmat tratament de specialitate, dar in timp i-a fost afectat si sistemul digestiv. El este acum in clasa I, dar starea de sanatate il tine departe de scoala.

Locuieste impreuna cu parintii si alti doi frati intr-o casa modesta, din care reusesc sa incalzeasca doar doua camere, pentru ca lemnele sunt scumpe. Mama nu munceste, iar tatal mai câstiga câte un ban cu ziua. Venitul familiei se ridica la circa 230 de lei pe luna, bani din alocatiile copiilor si indemnizatia de handicap a baietelului.

Parintii recunosc ca sunt zile in care aragazul din bucatarie nu-l aprind pentru ca nu au din ce sa gateasca. Totusi, nu cred ca Ionica este atât de slab pentru ca n-ar avea ce mânca ci pentru ca nu asimileaza ceea ce manânca. De ziua lui, copilul nu a fost acasa, dar mama stie ca doctorul are grija de el acolo la spital.

“Domnul profesor Burlea de la opt luni l-a ingrijit, l-a imbracat. Ne este dor de el, mai ales ca este ziua lui, dar trebuia sa se duca. Asta este tratamentul lui, ca sa se vindece. De mâncat manânca, ca eu ii dau, dar nu ia in greutate deloc. Ne chinuim, nu avem bani si traim asa cum da Dumnezeu.”
Liliana Adjudeanu, mama baiatului

Femeia are 48 ani, dar si ea este bolnava. Are in total opt copii, dintre care unul cu handicap si este crescut de bunici, iar ceilalti sunt majori si se intretin singuri.