Chiar daca foarte multi absolventi de liceu nu s-au inscris la examenul de bacalaureat, ei pot face, totusi, un efort nesemnificativ care va fi in avantajul lor. Indiferent ca se vor prezenta sau nu la sesiunea din toamna, ei trebuie sa stie ca au posibilitatea de a beneficia de indemnizatie de somaj, daca se vor inscrie in timp util la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Bacau.

Dar aceeasi sansa o au toti absolventii unei forme de invatamânt (liceu, scoala de arte si meserii, postliceala sau universitate) in vârsta de minimum 16 ani, cu sau fara diploma de bacalaureat. “Absolventii promotiei 2016, ai diverselor forme de invatamânt, sunt asteptati sa se inregistreze in evidentele institutiei noastre, pentru a putea beneficia si de sprijin specializat, in cautarea unui loc de munca, ne-a declarat Octavian Ticau, directorul executiv al AJOFM Bacau.

Ne dorim ca marea majoritate a absolventilor sa se integreze pe piata fortei de munca din judet, din tara sau din Uniunea Europeana, cât mai curând posibil.” Pentru a avea dreptul la indemnizatie de somaj, absolventii trebuie sa depuna cererea de inscriere si celelalte documente la agentia sau punctul de lucru al AJOFM Bacau in termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor.

De fapt, cele 60 de zile curg din prima zi a lunii urmatoare celei in care ei au absolvit. Asadar, pentru cei care au urmat liceul si nu se prezinta la examenul de bacalaureat ori nu reusesc sa-l treaca, perioada de inscriere la ajutorul de somaj, pe baza adeverintei de absolvire, a inceput la 1 iunie 2016.

Dosarul se depune la Agentia Locala de Forta de Munca Bacau sau la punctele de lucru ale AJOFM din Onesti, Moinesti, Buhusi, Comanesti, Tirgu Ocna, Racaciuni sau Podu Turcului, din raza de domiciliu. Dosarul trebuie sa cuprinda actul de identitate si certificatul de nastere in original si copie, biletul de la medicul de familie, din care sa rezulte ca solicitantul este sanatos, precum si adeverinta de absolvire.

Cei care se vor incadra in termenul de 60 zile vor primi dupa aceea, timp de 6 luni, o indemnizatie de somaj de 250 lei. Aceasta indemnizatie poate fi solicitata in termen de 12 luni. In plus, vor beneficia gratuit de servicii de informare, consiliere si mediere pe piata muncii, precum si de programe de formare profesionala.

Aceste servicii le vor fi acordate si celor care se inscriu la AJOFM dupa epuizarea celor 60 de zile, dar ei nu vor avea dreptul la ajutor de somaj.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ