Stai si te intrebi câteodata in ce lume traiesti. Sa fii muscat de un câine maidanez in parcul cel mai mare din oras, apoi sa ajungi la spital si sa ti se spuna ca nu exista vaccin antirabic si sa suni la hingheri sa anunti ca acolo este un pericol si sa ti se spuna ca e zi libera de stat, deci nu se lucreaza. Alegeti dumneavoastra care dintre aceste situatii va infurie mai rau!

Marti, doua femei, mama si fiica au fost atacate in timp ce se plimbau in Parcul Cancicov. S-a intâmplat ziua in amiaza mare, in timp ce plimbau intr-un carucior un copil. Numai instinctul a facut ca mama sa-si protejeze fetita si sa nu vorbim azi de trei victime.

„Am fost inconjurata de cel putin 5-6 dulai dar am reusit sa-mi salt copilul pe sus. Pe la spate m-a inhatat unul, apoi si pe mama, când am chemat-o in ajutor. Trebuie sa ne prezentam la sectia chirurgie plastica, antirabic nu a avut spitalul sa ne faca. Am sunat hingherii care au zis ca de 1 decembrie sunt liberi si vor veni mâine dimineata. Avem un parc frumos, dar degeaba daca ajungem sa ne fie teama sa scoatem copiii din cauza maidanezilor”, a scris Raluca Imbrea pe o retea de socializare.

Locuitorii de pe Aleea Parcului poarta o parte din vina

Raluca atrage atentia ca totul a plecat de la o femeie care sta pe Aleea Parcului si care iesise cu o haita de câini, unii ai ei, altii aciuati, la plimbare. A stat linistita pe banca si a privit cum un semen al sau este atacat de câini si nu a schitat nici un gest. Raluca Imbrea nu este singura care ne-a spus acest lucru.

Pe 22 octombrie, când un incident similar s-a petrecut in parc, tot aceasta femeie, cunoscuta si de hingheri, se afla la plimbare tot cu haita. Exact atitudinea oamenilor, de a-i apara pe comunitari, este una din cauzele pentru care le este dificil si celor de la Directia Servicii Publice sa rezolve problema pe Aleea Parcului.

„Ati vazut si filmul pe care vi l-am aratat de la o capturare. Oamenii ii adapostesc in casa, ii hranesc, nu le inteleg atitudinea. Cu oamenii pe care ii avem, nu poate sta cineva permanent pe Aleea Parcului. Am cerut sa formam echipe mixte cu cei de la Directia Sanitar-Veterinara sa mergem in control la persoanele fizice si la societati, acolo unde se afla multi câini nesterilizati, macar pentru a incepe sa rezolvam problema inmultirii”, arata Gabriel Gritcu. Purtatorul de cuvânt al Directiei Sanitar-Veterinare, dr. Gheorghita Vlad sustine ca solicitarea a ajuns la institutie si este posibil ca in perioada urmatoare sa fie onorata.

Primarul Romeo Stavarache n-a avut prea multe de comentat, desi la inceputul anului promitea ca va face un referendum pentru ca populatia sa-si arate aprobarea sau dezaprobarea vizavi de solutia eutanasierii. „Astept propunerile bacauanilor, ei trebuie sa decida”, spunea in februarie 2015, primarul, la revenirea pe functie. Acum, spune ca nu se mai ocupa domnia sa de aceasta problematica, desi nu exista zi in care un bacauan sa nu ajunga la Urgente, muscat de câine.

In octombrie, doua femei au fost atacate de maidanezi in zona Bibliotecii Judetene Bacau. Una dintre ele, Gabriela Radu, in vârsta de 55 de ani, a ajuns la spital si a fost operata. Femeia este in continuare in concediu medical. „Am facut operatie, am avut 14 zile piciorul in ghips si in continuare merg la tratament pentru ca am o rana adânca care nu se mai vindeca. Nu ma pot incalta, nu pot sta cu ghete in picioare pentru ca mi s-au rupt firele cu care am fost cusuta. Un tesut nervos mi-a fost atacat si nu-mi mai simt degetul mare si nici nu am speranta ca-mi voi recupera simtirile. Al 5-lea vaccin antirabic nu mi-a mai fost administrat. Dar, cel mai tare ma ingrozeste gândul ca ma voi intoarce la serviciu tot acolo. Nu stiu ce voi face”, a spus Radu.

„Hotarârea de Guvern 1059/2013 privind gestionarea câinilor fara stapân a fost suspendata de Curtea de Apel Bucuresti. In schimb, din 2011, o hotarâre a Colegiului Medicilor Veterinari stabileste modul in care se face eutanasierea câinilor cu boli incurabile. Alte amenzi aplicate persoanelor fizice care nu si-au sterilizat câinii nu am aplicat.”
Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt Directia Sanitar-Veterinara

Spitalul tot nu are vaccin antirabic

Problema câinilor maidanezi de pe strazile municipiului este si mai serioasa de când Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a ramas fara vaccin antirabic, iar persoanele muscate nu pot fi imunizate. „Din pacate situatia vaccinului antirabic este similara cu cea de saptamâna trecuta. Nu avem nicio doza in stoc, iar ieri (n.r. – marti) am avut o situatie deosebita cu o femeie muscata de câini”, a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvânt la SJU Bacau. Pacientii care se prezinta la camera de garda cu plagi muscate sunt luati in evidenta intr-un registru pentru a fi imunizati in momentul in care spitalul va primi dozele necesare de vaccin.

Reamintim ca Centrul Antirabic din cadrul SJU Bacau se confrunta cu o criza de vaccin antirabic de circa doua saptamâni iar situatia a aparut pe fondul unor neintelegeri dintre producator si Ministerul Sanatatii, care nu au cazut de acord cu privire la pretul de achizitie. Cum Ministerul Sanatatii nu a semnat ordinul de stabilire a pretului, unitatea medicala nu poate cumpara vaccinul, desi are banii necesari iar depozitele farmaceutile il au pe stoc. Pâna la acest moment, pe lista de asteptare a spitalului sunt 10 persoane carora nu li s-a initiat vaccinul antirabic. Acestea au fost muscate de câini cunoscuti pe care ii pot monitoriza. (Geta P.)

La Moinesti nu mai e voie sa se adune câinii de pe strazi

In municipiul Moinesti activitatea de capturare a fost interzisa intrucât in adapost nu mai sunt locuri. Primaria a facut noi amenajari. „Am primit o sponsorizare de la o fundatie si vor solicita cât mai repede autorizarea pentru a reincepe capturarea. Sunt probleme cu maidanezii, de aceea ne-am si straduit sa remediem situatia”, a declarat primarul Viorel Ilie.