Profesorul universitar doctor Stelian Niculescu și conferențiarul universitar doctor Marin Vlada au susținut, astăzi, în fața membrilor Cercului “Programare cu răbdare” adunați în Amfiteatrul “Solomon Marcus” al CN Ferdinand I, prelegeri despre experiența lor în informatică, de la primele interacțiuni cu mașinile de calcul, până în prezent.

Invitații au colaborat excelent și au conturat o atmosferă foarte plăcută, plină de povestiri și umor.
Atât pentru Marin Vlada, cât și pentru Stelian Niculescu, profesorul Grigore Moisil a reprezentat un model de urmat și a fost o persoană cheie în parcursul lor informatic.

Domnul conferențiar Marin Vlada a vorbit despre felul în care notele au ajuns să fie mai importante decât nivelul de cunoaștere și astfel, s-a creat „un cult al copiatului”, cum zice dumnealui. Profesorul a atins și felul în care materiile sunt predate și evaluarea este facută, în toate privințele fiind loc de îmbunătățiri .

Profesorul Stelian Niculescu a prezentat un material intitulat „Copilaria informaticii românești, așa cum am trait-o eu”. Dânsul vorbit despre cum a ajuns sa fie elevul lui Grigore Moisil si cum acesta l-a ajutat să-și publice carțile.

Profesorul Stelian Niculescu a întâmpinat și diferite obstacole pe parcursul evoluției sale, însă mereu le-a depășit prin muncă: „Rezolvarea unor sisteme de ecuații algebrice liniare prin metoda Gauss ne-a dat bătăi de cap atunci când rularea programului pe calculator ne dădea erori legate de fiabilitate. Cum termenul de predare era critic, pentru a nu compromite colaborarea, am rezolvat sistemele manual, având grijă să redactăm programul și rezultatele așa cum le-ar fi furnizat calculatorul. Situația a fost salvată”, a mărturisit acesta, amintindu-și cu drag momentul.

Stelian Niculescu, student al acad. Grigore C. Moisil la secția de “Mașini de calcul” – Universitatea din București, este unul din primii informaticieni români. La absolvirea facultății a fost unul dintre primii patru cercetători matematicieni angajați la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), înființat de Gr. C. Moisil în februarie 1962.

Marin Vlada a absolvit și susținut doctoratul la Facultatea de Matematică și Informatică din București (Mate-Info 1978).
Inițial, după absolvirea celor 5 ani de facultate, a lucrat 4 ani ca programator la CINOR (Centrul de Informatică și organizare al Municipiului București), apoi, timp de 10 ani, a activat ca cercetător/programator la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), înființat de acad. Gr. C. Moisil.

Carina Ivu, eleva în clasa a X-a, CN Gheorghe VrănceanuPUBLICITATE