O fetiță de 13 ani și un băiat de 15 ani au murit, zilele trecute, după ce ar fi contactat COVID. Fetița era din mediul rural, iar băiatul învăța la un colegiu din municipiul Bacău.

Conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), fetița de 13 ani nu s-a mai prezentat la cursuri din 4 octombrie până pe 8 octombrie.

„Pe 11 octombrie, după zilele de weekend, a revenit, iar profesorul de la prima oră a sesizat starea de sănătate precară a elevei și a luat imediat legătura cu familia pentru a veni să o ia acasă, întrucât fata avea febră și nu se simțea bine. Și directorul școlii a sunat-o personal pe mama fetei și a insistat să o ducă imediat la un medic”, se arată într-un comunicat al ISJ.

„Din informațiile pe care le avem de la Direcția de Sănătate Publică Bacău, în data de 12 octombrie familia s-a prezentat cu fetița la medicul de familie, care a sunat la 112. Echipajul de pe Ambulanță i-a recoltat probe pentru testarea Covid-19 și a transportat-o la Spitalul Județean de Urgență Bacău, unde s-a decis internarea ei direct la ATI”, mai afirmă sursa citată. Fetița a murit la scurt timp după internare, medicii afirmând că i-au cedat organele din cauza unei forme rapide de pneumonie hemoragică.

„Rezultatul probei pozitiv Covid-19 a venit în data de 14 octombrie. La școala unde învăța fetița nu s-a înregistrat de la începutul anului școlar niciun caz de Covid-19 la elevi. Singura clasă suspendată, care a trecut în sistem online, este din 13 octombrie, ziua următoare înregistrării acestui caz, clasă în care învăța și eleva”, mai afirmă IȘJ.

Aceeași măsură a fost luată și la un colegiu din municipiul Bacău, începând cu ziua de luni, 11 octombrie, după ce mama unui elev a informat profesorul diriginte că, în urma unui test rapid Covid-19, copilul ei a fost declarat pozitiv de personalul de la Ambulanță.

„Din informațiile pe care le deținem de la directorul unității de învățământ, elevul nu s-a prezentat la școală vineri, 8 octombrie, acuzând dureri în gât, fără alte simptome. În cursul serii de 15 octombrie, am fost informați că, în baza probelor recoltate în 12 octombrie și a buletinului de rezultat din 14 octombrie, elevul a fost declarat decedat din cauza Covid-19”, se mai spune în comunicat.

Inspectoratul susține că suspendările de cursuri sunt foarte necesare în astfel de cazuri, întrucât confirmările de infectare cu virusul SARS-CoV-2 nu vin imediat după recoltarea probelor.

La acest moment, în județul Bacău sunt 164 de grupe/clase cu activitate în online, ceea ce înseamnă 5.285 de preșcolari și elevi. În izolare sunt 295 de elevi și 105 angajați în sistemul de învățământ preuniversitar, din rândul personalului didactic de predare, didactic auxiliar și nedidactic.

Pe această cale, atenționăm încă o dată și facem un nou apel către directorii din toate unitățile de învățământ să asigure cu maximă responsabilitate condițiile de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și să ia măsuri imediate, cu celeritate, pentru limitarea contaminării tuturor preșcolarilor, elevilor și întregului personal atunci când apar confirmări de cazuri pozitive de coronavirus în cadrul unității școlare.
Comunicat de presă IȘJ Bacău

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE