Nici în august, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău nu va demara mai multe programe de formare profesională a șomerilor față de cele începute în lunile anterioare. Practic, luna viitoare, va deschide doar două cursuri de calificare, la care vor fi cuprinși 30 de șomeri. Jumătate dintre aceștia vor învăța tainele meseriei de electrician în instalații energetice, iar cealaltă jumătate se vor pregăti pentru a deveni instalatori de instalații tehnico-sanitare și de gaze.

În total, în cele șapte luni care s-au scurs din acest an, AJOFM Bacău a început derularea a 17 cursuri, la care participă 280 șomeri. În schimb, în județul Vrancea numai în luna august vor fi deschise 23 cursuri, pentru 322 șomeri. Urmează județele Dolj unde vor demara 17 cursuri pentru 238 șomeri, Dâmbovița-11 (154), Brașov-8 (154) etc. De remarcat că aceste județe se plasează pe primele locuri și în luna iulie. Județul Vrancea a fost tot în fruntea clasamentului, cu 210 șomeri împărțiți pe 15 cursuri. I-au urmat județele Dolj cu 196 participanți distribuiți pe 14 cursuri, Dîmbovița-182 (13), Brașov-154 (8) ș.a. Cu numărul de programe de formare profesională a șomerilor care vor debuta în august, județul Bacău se situează pe o poziție extrem de modestă.

În nu mai puțin de 27 din cele 41 județe, plus municipiul București, vor începe minimum 3 programe de formare profesională iar în 28 numărul participanților este de la 38 până la 322. Șomerii trebuie să știe că, dacă au numai 8 clase și nu sunt pregătiți într-o meserie, trebuie să urmeze mai întâi un program de formare profesională ca să ocupe un loc de muncă pentru care se cere o calificare. Cei aflați în evidența AJOFM vor fi calificați gratuit. Dacă domiciliază în altă localitate decât Bacău, au dreptul și la decontarea cheltuielilor cu transportul.

Pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită și pentru cei care obţin sume de bani mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (500 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate.

Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859).

Alte articole