La mai bine de o luna de la desfasurare, bursa generala a locurilor de munca s-a finalizat cu un bilant oarecum modest, asemanator cu cel inregistrat si in anii anteriori, la acelasi eveniment. Asa cum si in anii precedenti numai pâna in 20 la suta dintre somerii participanti la bursa au fost angajati, in final, tot astfel s-a intâmplat si de aceasta data.

Anul acesta au fost prezenti 1.000 someri iar dintre acestia doar 199 au avut norocul de a fi incadrati in munca, desi 560 au fost selectati in vederea angajarii. Dintre cei 199 someri fericiti, 70 sunt femei. In ceea ce priveste vârsta, numai 31 tineri au avut sansa de a-si gasi un loc de munca la bursa din acest an. In alte judete, unele chiar mai sarace decât Bacaul, situatia este mult mai buna. In Constanta au fost angajati nu mai putin de 752 dintre somerii participanti, Galati-436, Mures-410, Iasi-401, Gorj-325, Timis-321, Ialomita-314, Suceava-303 etc.

Pentru judetul Bacau lucrurile sunt surprinzatoare, dat fiind faptul ca la bursa oferta de locuri de munca a fost aproape egala cu cererea. Pentru aceasta actiune, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Bacau a contactat 805 agenti economici din care au participat 126 care au pus la dispozitia celor 1.000 de someri 945 posturi. Asadar, aproape 80 la suta din acestea au ramas neocupate. O explicatie a acestei situatii se deduce din declaratia unuia dintre angajatorii participanti cu oferte.

“Jumatate dintre somerii care s-au interesat de locurile de munca pe care le oferim vor sa munceasca iar cealalta jumatate au vrut doar sa intrebe, ne-a spus, in ziua desfasurarii bursei, Stelian Baciu, administratorul unei firme de constructii. Noi asteptam discutia la un viitor interviu, sa vedem exact ce vor, ce stiu sa faca.” Dar, dupa cum s-a vazut, in urma interviului, foarte putini someri dintre cei selectati pentru angajare au fost convingatori in sensul dorit de catre angajatori.

Ca marea majoritate a somerilor se multumesc cu indemnizatia de somaj ori chiar prefera sa stea acasa fara sa mai primeasca un ban, pentru ca au iesit din perioada de acordare a dreptului mentionat, o demonstreaza si faptul ca de luni de zile oferta saptamânala de locuri de munca, inregistrata la AJOFM, este aproape neschimbata in ceea ce priveste atât numarul posturilor vacante cât si ocupatiile in care acestea sunt.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ