Toate institutiile fiscale ale judetului Bacau, aidoma celor din toata tara, au fost inchise marti, 3 noiembrie, timp de doua ore. Salariatii acestor institutii s-au raliat protestului spontan la care au fost chemati si au acuzat modul in care s-a dispus, prin ordonanta guvernamentala, majorarea cu 22% a salariilor pentru numai 5.700 de persoane la nivel national care lucreaza in acest sistem, dar si conditiile precare de munca pe care sunt obligati sa le suporte.

Contribuabilii care au avut, ieri, treaba la institutiile financiare intre orele 9,00 si 11,00 au tras in zadar de usile acestora. Salariatii din sistemul Administratiei Judetene a Finantelor Publice au oprit spontan lucrul, au incuiat usile, au pus pe geamuri un anunt in acest sens si au cerut scuze tuturor constibuabililor cu care se intâlneau. In Bacau, zeci de persoane s-au adunat in fata sediului Trezoreriei si au protestat in tacere.

Majorare salariala numai la Centru

Liderul sindicatului Sed Lex al administratiei judetene, Iulian Cerbu, era printre oameni. „A fost un protest spontan – ne-a declarat presedintele sindicatului. Nu a fost organizat de noi, dar am fost alaturi de colegii nostri, pentru ca muncim in aceeasi institutie si suportam aceleasi conditii de lucru. Motivul principal al protestului a fost discriminarea salariala”. Finantistii spuneau ca aceasta este produsa de Ordonanta de Urgenta a Guvernului 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si la salarizare, unde la articolul 63 este vorba de o crestere salariala cu 25 de clase de salarizare numai la aparatul propriu al Ministerului Finantelor si ANAF. „Noi, unitatile subordoate ANAF – a precizat Iulian Cerbu – nu beneficiem de aceasta majorare, in conditiile in care prin proiectul legii salarizarii, la care se lucreaza, nu stim ce se intâmpla cu noi, daca vom avea sau nu o crestere salariala. Deci, practic s-a introdus o discriminare, prin care numai anumite categorii de personal sunt luate in considerare, adica circa 20% din personal. Ceilalti 80%, din teritoriu nu beneficiaza”.

Egalizarea salariilor numai pentru unii

O alta nemultumire a finantistilor apare tot datorita unei discriminari. Prin articolul 1 al Legii 71/2015 pentru aprobarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015 se spune ca se egalizeaza salariile pe aceleasi grade profesionale si functii numai la anumite categorii de salariati. „Noi nu beneficiem – a precizat liderul sindicatului. De asemenea, in proiectul legii salarizarii nu se face referire la al 13-lea salariu si la prima de vacanta, care erau prevazute pâna in 2010, dupa care nu s-a mai revenit. Iar noi vrem ca in proiectul de lege sa se treaca si acestea”.

Conditii precare de lucru

Finantistii au mai reclamat si motive legate de conditiile de lucru. Cladirile in care lucreaza – spuneau ei – sunt nerenovate, au aparut igrasia, gândacii, iar oamenii stau inghesuiti prin anumite locatii. Nu sunt dotari, de exemplu copiatoare, toner la imprimante, nu au cu ce lucra. Fiecare se descurca cum poate.
„Nu stim ce va urma dupa aceasta manifestare – a conchis Iulian Cerbu. Dar, ieri la ora 12,00 a fost sedinta de guvern, iar colegii nostri din Bucuresti au plecat in mars catre Ministerul de Finante. Asteptam ca ministerul sa propuna completarea OG 47. In articolul 16, alineatul 1, mai trebui introduse patru cuvinte: unde se spune «ANAF aparatul propriu» mai trebuie adaugat «si unitatile fiscale subordonate». Patru cuvinte magice! La Legea 71 trebuie introdusa si administratia publica la egalizarea treptelor de salarizare”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. NOI AM VOTAT ASEMENEA PARLAMENTARI,CARE FAC LEGI NUMAI PE ASCUNS,
    LEGEA SALARIZARII TREBUIE SA CUPRINDA ,TOTI BUGETARII, SI ADMINISTRATIA PUBLICA SI UNITATILE FISCALE SUBORDONATE,,STATUL TREBUIE Sa se ocupe
    de CRESTEREA NIVELULUI DE TRAI,DAR ASCESTA ESTE TRAI???!!!!.

LĂSAȚI UN MESAJ