Biblioteca Municipala „Radu Rosetti”, din Onesti, are un nou director. Acesta este jurnalistul Ionut Tenie (foto), care vine pe acest post din functia de administrator public al municipiului de pe Trotus.

„Sunt jurnalist si am si pregatire in domeniul Comunicarii – spune noul director. Pasul catre biblioteca a insemnat o provocare, dar si o reintoarcere la arta, la cultura, dupa ce am invatat si experimentat si procedurile din administratia publica locala. Acum pot spune ca fac cu adevarat ceea ce-mi place. Aici lucrez cu o echipa relativ tânara, de profesionisti care nu au inrat in monotonia din administratia publica locala”.

Biblioteca Municipala din Onesti functioneaza intr-o cladire impozanta, cu spatii generoase. Are un fond de peste 200.000 de carti, discuri si documente, o dotare IT de peste 60 de sisteme de calcul, dar si numeroase colectii speciale (Colectia Rosetti, Colectia Cosânzeana, Colectia Dr. Dorin Sperantia, Colectia de carte de la sfârsitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, Colectiile de fotografii, carti postale, ex-libris, efemeride Localia, Pinacoteca etc.) si un pian de concert performant.

PUBLICITATE

Un complex cultural afectat de normele ISU

Noul director al bibliotecii isi incepe, insa, activitatea cu o confruntare deloc usoara. O parte dintre elementele constructive ale cladirii bibliotecii, dar si ale Muzeului de istorie, din subordinea sa, trebuie modificate pentru a face fata noilor norme impuse de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) dupa fenomenul Colectiv.

biblioteca2

„Cupola de sticla a bibliotecii, de exemplu –, spune Ionut Tenie – ar trebui refacuta sau chiar schimbata, pentru a se deschide ca pe un stadion. Evident, masurile de securitate in domeniu trebuie luate si respectate, dar inca nu stim cum vom putea remedia atâtea probleme de constructie. In sediul bibliotecii nu putem primi un numar mare de persoane la o lansare de carte, la un vernisaj, la cunoscutele si apreciatele concerte etc. Una dintre prioritatile noastre si a celor din Primarie este tocmai remedierea problemelor. S-au purtat discutii, se reactualizeaza documentatia, s-a dat drumul la o parte dintre procedurile de achizitii de usi speciale antifoc si de alte materiale”.

Salile filialei Cosânzeana a bibliotecii si cinematografului Capitol, de asemenea in subordinea sa, sunt, in prezent, singurele spatii pentru activitatea acesteia cu publicul larg. Biblioteca Municipala functioneaza, insa, cu salile de imprumut de carte, cu salile de lectura si cu cele de expozitii.

Agenda evenimentelor 2016 – 2017 se deschide in septembrie

Agenda de actiuni va fi lansata la inceput de septembrie si va cuprinde si activitatile care vor demara odata cu noul an scolar. Va reincepe stagiunea teatrala – un proiect care s-a bucurat de succes si in anii trecuti. In sala cinematografului, care are 300 de locuri, va fi jucata in fiecare luna câte o piesa de teatru cu actori celebri. Stagiunea teatrala incepe din 19 septembrie, cu o piesa care se joaca de vreo zece ani in Bucuresti, la Teatrul National, „Amor in farmacie”, adaptare dupa Eugene Labiche in regia lui Dan Tudor, cu Anca Turcasiu, Andrei Duban, Liliana Pana, Dragos Ionescu si Dan Tudor.

Biblioteca are multe proiecte cu institutiile de invatamânt din Onesti, cu colegiile nationale „Grigore Moisil” si „Dimitrie Cantemir”, iar cei interesati pot gasi programul lor pe pagina de Facebook a institutiei.

„Vom incerca – a mai spus Ionut Tenie – sa facem si o biblioteca online. Avem un fond de carte numeros in rafturi, dar sunt si titluri pe care inca nu le avem. Astfel, putem achizitiona carte online, pe care sa o trimitem celor doritori pe e-mail, gratuit.

Iar un proiect care s-a bucurat deja de succes se numeste Navigator 50A, prin care vom invita in salile de internet ale bibliotecii pensionarii de peste 50 de ani pentru a intra in tainele calculatorului”.

Stagiunea muzicala este un etalon al bibliotecii onestene si – spun bibliotecarii – cu siguranta va continua, folosind mai ales sala de cinema. Este vorba de stagiunea artistica a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca si a Filialei Piatra Neamt, aflata în al doisprezecelea an de existenta. De asemenea, este in pregatire, cu Academia din Cluj-Napoca si cu Filarmonica din Piatra Neamt, un concert special de Craciun.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ