Pentru corectarea torentilor au fost aplicate, in zece ani, 16 proiecte

– sunt in derulare alte doua proiecte cu metode de prevenire si atenuare a viiturilor torentiale exceptionale

Directia Silvica Bacau a finalizat, in perioada 2006 – 2015, in zonele afectate cel mai mult de efectele schimbarilor climatice, 16 proiecte de corectare a torentilor, cu o lungime totala a albiei consolidate de 25 km.

Totodata, sunt in derulare cinci proiecte care se vor finaliza in perioada 2017 – 2019. Proiectele deja aplicate, cât si cele in derulare – spune inginerul Ioan Bitir, responsabil de investitii la institutia bacauana – sunt amplasate in zone cu risc crescut de torentialitate, iar aceste lucrari sunt importante in principal pentru protejarea localitatilor din aval.

In urma unei analize a specialistilor Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei (finantator pentru trei proiecte de corectare a torentilor din arealul administrat de Directia Silvica Bacau), s-a demonstrat ca toate costurile pentru lucrarile de prevenire a efectelor viiturilor torentiale sunt de opt ori mai mici decât cele pentru refacerea obiectivelor periclitate de viituri.

PUBLICITATE

Efectele lucrarilor de corectare a torentilor si de amenajare a bazinelor hidrografice torentiale (reglarea regimului hidrologic, diminuarea debitelor de viitura si a transportului de aluviuni, prevenirea eroziunii si distrugerii solului, apararea obiectivelor economice si sociale, protectia mediului inconjurator) sunt insa multiple. In cazul lucrarilor executate in ultimi zece ani, efectele benefice s-au vazut cel mai bine in perioada mai-iunie 2016, când in urma precipitatiilor exceptionale care au generat viituri torentiale semnificative si depasirea cotelor de inundatie pagubele produse infrastructurii forestiere au fost foarte mici.

„Pentru o eficienta ridicata a acestor obiective – a precizat Ioan Bitir -, conceptia si executia lucrarilor trebuie sa se realizeze pe intreaga lungime a vailor torentiale sau chiar a bazinetelor hidrografice. Insa in contextul actual al fragmentarii naturii proprietatii fondului forestier al judetului Bacau, Directia Silvica Bacau poate promova lucrari de corectare a torentilor doar in suprafetele administrate, respectiv in fondul forestier proprietate publica a statului”.

„Pentru preventia viiturilor torentiale, lucrarile de corectare a torentilor si amenajarea bazinelor hidrografice torentiale sunt singurele care pot reduce scurgerile pe versanti, sa diminueze transportul de aluviuni si sa apere obiectivele economice si sociale de efectele viiturilor.”
Ioan Bitir, responsabil de investitii la Directia Silvica Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ