19 aprilie 2024
ActualitateDin nou impreuna, dupa 50 de ani de la absolvirea facultatii

Din nou impreuna, dupa 50 de ani de la absolvirea facultatii

Innobilati de anii multi pe care i-au adunat in viata si pe care ii poarta cu multa demnitate oriunde ar fi, fostii studenti ai Facultatii de Agricultura a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”, din Iasi, s-au revazut, la sfârsitul saptamânii abia incheiate, dupa 50 de ani de la absolvirea cursurilor.

Din programul revederii au exclus intentionat clasica strigare a catalogului si s-au adunat in statiunea Slanic Moldova pentru a petrece trei zile impreuna: colegi, parteneri de viata si, evident, profesorii care i-au calauzit catre profesia de agronom.
Au vizitat Salina din Târgu Ocna si Manastirea Magura Ocnei, iar in seara primei zile, in sala de conferinte a Pensiunii Montana, au vizionat câteva filme ale revederilor anterioare organizate la fiecare zece ani, prilej cu care s-au depanat din nou amintiri, s-au spus cuvinte de suflet, iar academicianul Valeriu Cotea a incântat asistenta, ca de fiecare data, cu povetele sale si cu felul cuceritor in care stie sa povesteasca din intâmplarile vietii.

Gazda acestei revederi jubiliare, Constantin Popa, proprietarul Pensiunii Montana, le-a facut oaspetilor sai o surpriza de proportii la masa de seara, când a organizat un imens foc de tabara, moment absolut emotionant mai ales pentru cei care au venit la Slanic Moldova din zone ale tarii unde nu se intretin asemenea traditii. Seara de sâmbata a fost una a petrecerii colegiale, pe ritmurile muzicii interpretata de orchestra lui Cristian Nastase. Nu s-au lasat mai prejos nici colegii din Ardeal, care au cântat, ca pe la ei, melodii pur românesti, transilvane, incarcate de foarte mult patriotism. A fost o buna ocazie si de fi sarbatoriti academicianul Valeriu Cotea si profesorul Petrica Magazin, nonagenari, dar si profesorul Petru Cojocaru, care au ajuns la câte o noua fila din calendarul vietii lor, oameni care – cum aprecia, hâtru, unul dintre fostii studenti – au, impreuna, aproape 300 de ani.



Dar, poate cel mai emotionant moment al programului revederii jubiliare a fost cel de la Biserica „Sf. Ilie”, din Slanic Moldova, unde preotul paroh a tinut, mai intâi, o slujba dedicata celor care participau la ea, urmata apoi de o rugaciune pentru colegii si profesorii trecuti la cele vesnice. Toata asistenta de la acest eveniment a scris, la final, in cartea de onoare a bisericii, unde au regasit cuvintele inscrise doar cu câteva zile inainte de absolventii altei facultati care s-au revazut, tot la Slanic Molodova, eveniment organizat de bacauanul Vasile Manciu.

”Am preferat sa incheiem revederea noastra duminica dimineata, dupa micul dejun, pentru ca toata lumea sa aiba ziua intreaga in fata si sa poata sa ajunga fiecare cu bine la casele lor.

Ca in toate imprejurarile de acest fel, la final ne-am propus sa ne revedem cât mai des. Noi ne dorim sa fim, in primul rând, sanatosi. Vom comunica pe cât posibil mai mult unii cu altii si vom vedea când ne mai putem revedea. Peste cinci ani pare prea departe, peste un an pare prea aproape. Dar, vom vedea.” – ne-a spus principalul organizator al evenimentului, inginerul Gheorghe Antochi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri