Din nou despre manipulare

Vinerea trecută a început bine pentru CNN care, cam pe la ora 11.00 dimineață, a anunțat americanii că are dovada supremă a faptului că Donald Trump a beneficiat de pe urma hackerilor guvernamentali ruși în campania electorală.

Postul de televiziune a anunțat că Trump a primit pe 4 septembrie 2016, cu mai multe zile înainte ca WikiLeaks să dea publicității emailurile Comitetului Național Democrat, o copie a acestora.

Deci, spune CNN, acest lucru ar dovedi colaborarea dintre familia Trump și WikiLeaks și, mai important, între Trump și Rusia, deoarece comunitatea de informații americane consideră WikiLeaks drept “un braț al serviciilor de informații rusești”.

Întreaga argumentație a CNN se baza pe un email trimis de un anume “Michael J. Erickson” lui Trump și în care se găsea cheia de criptare pentru emailurile pe care WikiLeaks le urcase pe un server.

După CNN, și MSNBC sau CBS au făcut publică “dovada” colaborării dintre Trump și Rusia numai că, peste câteva ore, Washington Post a anunțat că toată povestea se bazează pe o premisă falsă: mesajul nu fusese trimis pe 4 septembrie, ci pe 14, în chiar ziua în care se făcuseră publice emailurile.

Pusă în față acestor dovezi, televiziunea de știri a refuzat, întâi, să comenteze, apoi, peste mai multe ore, a anunțat că a fost victima unei intoxicări, că a primit informația din mai multe surse și cam atât.

La MSNBC lucrurile au fost și mai penibile: corespondentul special pe probleme de securitate națională, Ken Dilanian, a anunțat că două surse i-au confirmat independent dovada colaborării Trump – Rusia.

Dar au existat acele surse? Nici CNN, nici MSNBC nu vor să comenteze, ceea ce atrage speculații: ori au mințit deliberat, ori cineva s-a jucat cu posturile de televiziune.

Jurnalistul Glenn Greenwald (a primit premiul Pulitzer pentru seria de articole referitoare la supravegherea globală, în urma discuțiilor cu Edward Snowden) critică apetența presei americane de a publica fără discernământ povești care, mai devreme sau mai târziu, se dovedesc eronate.

«Să ne reamintim de câte ori mass-media a făcut erori referitoare la subiectul Trump / Rusia, întotdeauna în aceeași direcție, spre aceleași obiective politice», spune el.

După ce dă mai multe exemple în acest sens, el concluzionează că până și criticii cei mai devotați ai lui Putin avertizează în mod constant că raportarea paranoidă la Rusia le distruge cauza, fărâmițând astfel credibilitatea mass-media americane în ochii opoziției ruse.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"