Zeci de bacauani incearca, zilnic, sa scape de interdictia de a parasi tara. Din august, anul trecut, peste 2 400 de persoane au fost depistate ca au depasit termenul legal de sedere in strainatate. De la inceputul lunii februarie, se va renunta la monitorizarile calatoriilor in spatiul Schengen.

Desi stiau foarte bine ca exista riscul sa primeasca restrictie de a parasi tara cel putin un an, multi bacauani emigrati in strainatate au tinut sa-si petreaca sarbatorile cu cei dragi. &#8222In luna decembrie, noi am primit de la politia de frontiera o lista cu peste o suta de bacauani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, ne-a precizat comisarul sef Ioan Matei, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta si Eliberarea Pasapoartelor Simple Bacau. Insa, pana acum nici jumatate din ei nu s-au prezentat cu acte justificative. Documentele de care tinem cont sunt: autorizatia de munca in strainatate, contractul de munca, viza valabila de sedere, permis de sedere, permis de rezidenta, acte medicale si acte de firma. Sunt cel putin zece persoane care se inscriu zilnic in audienta si solicita anularea interdictiei. Multi insa nu au acte justificative valabile”. Una dintre persoanele care si-au incercat ieri norocul a fost si Simona B., din Bacau. Tanara a revenit acasa din Italia in 28 decembrie 2005, iar la vama Turnu a fost luata in evidenta pentru depasirea termenului legal de sedere in strainatate. &#8222Eu sunt plecata in Italia din 2001, a declarat tanara. Doi ani am lucrat la negru. Insa in anul 2003, patronul mi-a facut contract de munca”. Simona avea si o copie tradusa a actului respectiv, dar cu toate acestea nu poate parasi teritoriul tarii. &#8222Din contractul de munca prezentat de persoana in cauza nu rezulta pe ce perioada de timp este valabil, a spus comisarul sef Ioan Matei. Daca face un nou document care sa specifice ca e pe durata nedeterminata se anuleaza interdictia de a emigra”. Tot ieri, cativa bacauani care au fost consemnati sa ramana in tara pana la jumatatea acestui an au tinut sa afle daca nu pot rezolva problema in vreun fel. Numai ca, cel putin in momentul de fata, nu exista nici un mijloc de subterfugiu.

De la sfarsitul lunii, liber spre occident

Din luna august a anului trecut, vamesii au trecut pe lista neagra peste 2400 de bacauani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate. Dintre acestia, doar 381 si-au putut relua activitatea peste hotare. La sfarsitul acestei luni insa si ceilalti se pot intoarce la locurile de munca in tarile din spatiul Schengen, pentru ca se anuleaza toate interdictiile de a parasi Romania. &#8222De la 1 februarie intra in vigoare noua lege a pasapoartelor, precizeaza comisarul sef Ioan Matei, seful SPCEEPAS Bacau. Iar una dintre reglementari face referire la interdictiile aplicate persoanelor care au stat mai mult de 90 de zile in strainatate”. Asadar, de luna viitoare, romanii pot calatori in voie in strainatate, fara ca sa mai fie monitorizati. Tot atunci va incepe eliberarea a trei tipuri de pasapoarte. Minorii care nu au implinit 14 ani vor beneficia de documente care au o valabilitate de 3 ani. Pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani se elibereaza un pasaport cu o valabilitate de 5 ani, iar persoanele care au implinit 25 de ani primesc pasapoarte cu o valabilitate de 10 ani. &#8222Mai sunt 20 de zile pana la intrarea in vigoare a legii 248 din iulie 2005 si noi nu avem inca normele de aplicare, spune comisarul sef Matei. Speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa se rezolve problema”. Nu toti cei care vor sa emigreze insa isi vor vedea visul implinit. Noua lege stipuleaza foarte clar ca, in anumite situatii, se suspenda libera circulatie in spatiul Schengen. Aceasta hotarare este valabila pentru inculpatii care au dosarele pe rolul instantei, pentru persoanele care au fost condamnate si au de executat o pedeapsa sau pentru cele internate in centre de reeducare.Scris de Lili ADOCHITEI