In lipsa unor prevederi clare cu privire la organizarea programului “scoala dupa scoala”, unele unitati de invatamânt au renuntat de tot la organizarea acestei activitati sau au gasit alte modalitati de lucru, bazate in principal pe voluntariat.

De exemplu, la Scoala “Nicolae Iorga” Bacau, cadrele didactice au vorbit sa faca activitati de voluntariat pentru copiii care doresc sa ramâna in scoala dupa program. Am facut un tur al câtorva unitati de invatamânt si am luat pulsul evenimentelor.

„Noi nu avem foarte multe solicitari pentru acest program. Majoritatea copiilor au cu cine sta dupa terminarea orelor de curs, insa, daca vor exista solicitari din partea parintilor, vom cauta o solutie. Am avut o discutie in prealabil cu invatatorii si am luat in calcul organizarea unor activitati pe baza de voluntariat, daca vor fi solicitari, insa nu am stabilit inca nimic in acest sens”, declara prof. Mariana Umbrarescu, director la Scoala „Nicolae Iorga” Bacau.

„De câtiva ani, scoala noastra colaboreaza foarte bine cu voluntarii Fundatiei de Sprijin Comunitar. Prin urmare, programul nu a functionat niciodata la noi. Copiii s-au obisnuit asa si cei care ramân in scoala se joaca sau isi fac temele impreuna cu voluntarii FSC”, ne-a spus si prof. Roxana Sotu, director la Scoala “Domnita Maria” Bacau.

Si pentru ca Inspectoratul Scolar a spus categoric ca nu este permisa inchirierea spatiilor din scoli unor persoane sau institutii private pentru organizarea activitatilor de tip „school after school”, unele unitati de invatamânt au abandonat acest program. „In lipsa unor prevederi clare, noi nu am mai demarat programul «Scoala dupa scoala». Asteptam sa vedem ce decizii se iau in plan local si national. Cereri din partea parintilor sunt, insa deocamdata nu stim cum vor evolua lucrurile”, declara Mariana Zatu, director la Scoala „Dr. Alexandru Safran” Bacau.

Primaria Bacau a venit deja in sprijinul parintilor si a copiilor si a hotarât sa asigure gratuit spatii pentru activitati in cadrul unitatilor de invatamânt, in afara orelor de curs. Ce va urma, vom urmari si noi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Voluntariat? Daca e voluntariat obligatori atunci este grav. Invatatorii nu pot fi obligati sa fie voluntari pe considerentul ca da bine la dosarul doamnei director.

  2. Hai sa fim seriosi. Se strang bani frumosi la “Scoala dupa scoala”.14…15…sau 16 lei de copil,depinde de scoala,ptr.d-na invatatoare,+11 ,12…13 lei masa pentru copil.Ajungi sa dai jumate de salariu numai pe acest program.Si din 4 ore dedicate programului MAXI 1h e dedicat studiului,restul masa,joaca..etc.

  3. Scolarii de alta data faceau singuri temele dupa orele de scoala si mai si munceau in gospodarie. Acum s-a invatat lumea sa procreeze si sa le creasca altii copiii!

  4. Strada a devenit un loc periculos.Pe cei mai multi parinti ii intereseaza siguranta copiilor lor si,in ciuda veniturilor modeste,accepta o asemenea oportunitate. Voluntari sau nu,sa-i apreciem ca-si asuma responsabilitatea de a asigura,in conditii optime,dezvoltarea personala ( nu doar efectuarea temelor!!!) a copiilor nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ