19 aprilie 2024
ActualitateDiabetul, boala tăcută, care ne macină fără să știm

Spitalul Județean de Urgență Bacău se prezintă

Diabetul, boala tăcută, care ne macină fără să știm

În fiecare an, 14 noiembrie este considerată Ziua Mondială a Diabetului, stabilită la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Este o zi marcată la nivel internaţional de către toate asociaţiile membre ale federației, de furnizorii de servicii de sănătate, cât şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Despre tot ce înseamnă această afecțiune, despre cum sunt tratați cei peste 23.000 de pacienți din întreg județul, care suferă de diabet, am stat de vorbă cu dr. Delia Adriana Lupușoru (foto), medic șef al Centrului de Diabet din Spitalul Județean de Urgență Bacău.

– Doamna doctor, în fiecare an, pacientul cu diabet are o zi a lui, marcată chiar azi, 14 noiembrie, ca Ziua Mondială a Diabetului.. Sau, mai bine spus, ca Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului. Ce înseamnă de fapt acest lucru?

– Diabetul are o extindere foarte mare. Se consideră că în jur de 11% din populație suferă de această boală, ceea ce ne situează pe primul loc în Europa, după ultimele studii. Diabetul este o boală legată de factorul genetic, în primul rând, dar și de factorii de mediu care țin de alimentație, sedentarism, stil de viață, cu o prevalență crescută, inclusiv la copii. Iar în această zi, poate mai mult ca în alte zile obișnuite, practic oferim o mai bună informare a pacienților, dar și a populației, în general – cei care au persoane apropiate care suferă de această boală, publicul larg, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice.
Centru integrat de servicii medicale



– În spitalul județean din Bacău funcționează un Centru de Diabet în care sunt tratați pacienții diagnosticați cu diabet zaharat…

– Da. Secția noastră de diabet zaharat, gândită ca un centru integrat de servicii medicale, funcționează în Spitalul Județean de Urgență Bacău din 2015 într-un spațiu nou, complet renovat cu fonduri europene, ce dispune de saloane care sunt în marea majoritate cu 3 paturi.

Are în total 30 de paturi de internări continue și 2 paturi de internări de zi. Internăm aici, în medie, 90 – 100 de pacienți pe lună, în regim continuu, și circa 15-20 de pacienți cu internări de zi. Dispunem de aparatură modernă, facem tratamente pe injectomat, saloanele sunt dotate cu instalație de oxigen, aer medical, sistem de aer condiționat centralizat. Din 2017 avem posibilitatea, e drept pentru început în cazul unui număr redus de pacienți, și de monitorizare continuă a glicemiilor printr-un sistem implantabil subcutanat care determină permanent glicemia pacientului, permițând astfel medicului să ia decizii terapeutice cu acuratețe și dând ocazia pacientului să-și cunoască mai bine boala.

Diabetul zaharat este o boală care necesită o colaborare terapeutică între echipa medic și pacient. Pacientul cu diabet și familia sunt cei care participă la programe de educație și învață să folosească adecvat dispozitivele care conțin insulina.
Patologie complexă

– Patologia diabetului este complexă. Ce pacienți sunt tratați pe secție?

– Patologia acoperită în secție este legată de diabetul zaharat, de complicațiile sale, de unele boli metabolice (dislipidemii, gută), dar și alte patologii ale diabetului, pacienții noștri având, de multe ori, și patologie, de exemplu, chirurgicală sau neurologică care au dus la dezechilibrarea diabetului și internarea în secție. Avem o gamă din ce în ce mai largă de medicamente, atât insuline, cât și hipoglicemiante, care nu intră în categoria insulinelor, multe molecule fiind în cercetare și așteptând în continuare intrarea pe piață.

Diabetul este o boală complexă, aproape fiecare pacient având boala lui, care necesită o abordare individuală și o privire unitară asupra diferitelor sale complicații și comorbidități. De exemplu, o pacientă aflată acum în secție are și patologie cardiacă, o insuficiență cardiacă, sechelă de infarct miocardic, și a dezvoltat o intercurență infecțioasă care a dezechilibrat diabetul zaharat.

Avem o colaborare foarte bună cu celelalte specialități – Chirurgia, Neurologia, ATI, Secția de Boli infecțioase, Oftalmologia, ca să enumăr doar o parte din secțiile la care apelăm în îngrijirea pacientului cu diabet. Se știe că diabetul zaharat este prima cauză a amputațiilor netraumatice de membre inferioare (acel picior diabetic), este prima cauză de pierdere a vederii, dar și de intrare în dializa pentru insuficiența renală. De aceea, neignorarea bolii este un prim pas în prevenirea acestora.

Testul de glicemie ne poate salva viața

– Acel banal test de glicemie, pe care îl putem face în orice laborator sau chiar la medicul de familie, ne ajută să ne protejăm viitorul, ca să folosesc chiar sloganul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice? Apoi, se mai spune că dacă mâncăm mult dulce, facem diabet. Este adevărat?

– Diabetul are adesea o perioadă de debut asimptomatică, perioadă în care se pot produce complicații. Cât despre faptul că dacă se mănâncă mult dulce suntem predispuși la diabet e prea puțin adevărat, este mai mult un mit. Factorul genetic este cel care determină boala, peste care vine și factorul de stil de viață.

Este bine ca personele predispuse, cele care au rude cu diabet să-și facă acele controale preventive (testarea glicemiei), iar persoanele diagnosticate cu diabet să accepte trecerea la insulinoterapie la timp pentru a minimiza riscurile legate de complicații. Dar fiind spectrul larg al posibilelor complicații și diversele coerciții legate de stilul de viață (limitarea consumului anumitor alimente, programul strict al injecțiilor de insulină, calcularea consumului anumitor alimente, controalele obligatorii pentru prevenirea complicațiilor) este ușor de înțeles profilul delicat psihologic al pacientului care necesită multă empatie din partea medicului.

Nu doar echipa medicală, dar și familia, repet, trebuie să manifeste înțelegere și implicare pentru a contribui activ la evoluția bună a bolnavului și la creșterea calității vieții sale. Diabetul nu este o boală tratabilă complet, dar este o boală ce poate fi ținută ușor sub control. Importat este să respecți strict anumite reguli.

Medicii care lucrează pe această secție (în ordine alfabetică):
dr. Luminița Cârlan – medic primar
dr. Delia Adriana Lupușoru – medic primar (șef secție)
dr. Adriana Sâia Mihalache – medic specialist
Contract doar pe gărzi: dr. Alexandrina Costăchel – medic primar
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri