In prag de iarna, Bacaul este sapat aproape in fiecare cartier, in cadrul lucrarilor de schimbare a retelelor termice ale Thermoenergy. Din pacate pentru consumatorii inca racordati la sistem, lucrarile avanseaza mai greu decât ar trebui, dupa cum a constatat si primarul Cosmin Necula care a promis, dupa o prima vizita la santierele din oras, ca o data la doua zile va merge pe teren sa vada cum avanseaza lucrarile.

„De fiecare data când am fost la fata locului, am constatat ca se lucreaza incet si cu foarte putini oameni. Graficul de lucru este depasit si ceea ce s-a promis la sedintele de progres nu s-a dus la indeplinire. Echipele sunt subdimensionate”, a declarat Cosmin Necula, primar.

Acesta a vorbit cu reprezentantii liderului consortiului care a primit aceasta lucrare, respectiv societatea Branpis, dar in afara de promisiuni ca se va incheia lucrarea la termenul stabilit, adica 31 decembrie 2016, nu a primit. De exemplu, in zona de nord, pe strada Calugareni circa 1000 de apartamente risca sa nu primeasca caldura intrucât retelele de la trei puncte termice nu sunt inca racordate.

PUBLICITATE

Primele masuri impotriva constructorului

Pentru ca lucrurile nu se misca suficient de repede, municipalitatea a decis sa ia primele masuri de sanctionare, una dintre ele fiind aplicarea unor penalitati in cuantum de 1,1 milioane de lei. Chiar si asa, este extrem de important ca proiectul de termoficare sa se incheie pâna la sfârsitul acestui an, altfel, Primaria Bacau risca sa returneze nu mai putin de 85 de milioane de euro Uniunii Europene pentru nerespectarea termenelor.

„Toate vizitele mele pe santier se soldeaza cu procese verbale de constatare. Acestea au si vor avea consecinte juridice. Pentru inceput am decis sa aplicam penalitati pentru intârzieri in cuantum de 1,1 milioane de lei”

– Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau.

Ce inseamna proiectul termoficarii

Lucrarea este finantata din fonduri europene si de la bugetul de stat, iar costurile totale se ridica la peste 276 de milioane de lei fara TVA (aproximativ 64 de milioane de euro) si include modernizarea cazanului de apa fierbinte din CET2, realizarea unui grup de cogenerare pentru productia de energie electrica, statie de epurare a apelor uzate, retehnologizarea pompelor de transport, reabilitarea retelelor termice secundare, inclusiv a punctelor termice, prin care agentul termic ajunge la locatari si, lucru foarte important, inchiderea depozitului de cenusa si zgura. Niciunul dintre aceste obiective nu s-a finalizat.

Contractul a fost adjudecat de o asociere compusa din societatile Branpis – Elsaco – Logstor – Confort, iar contractul s-a semnat in 2014. Din pacate, reprezentantii liderului consortiului nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere oficial, la numerele de telefon afisate pe internet raspunzând in permanenta faxul.

De astazi se livreaza caldura in Bacau

Prognoza meteo pe urmatoarele zile nu este deloc imbucuratoare, drept pentru care, Thermoenergy Group SA Bacau va incepe furnizarea agentului termic in tot orasul. Caloriferele s-au incalzit deja in unitatile de invatamânt care au facut solicitare pentru furnizare de caldura. In unele cazuri, agentul termic pentru incalzire a ajuns mai târziu, pentru ca firmele care efectuau lucrari de inlocuire a conductelor de termoficare nu au terminat la termen. Reprezentantii Thermoenergy Group au primit asigurari de la constructori ca lucrarile se vor finaliza intr-o zi sau doua si chiar asa a fost.

“Toate unitatile de invatamânt care au facut solicitare pentru furnizare de agent termic, au acum caldura. Constructorii s-au tinut de cuvânt si au finalizat lucrarile in zonele din vecinatatea unitatilor de invatamânt. In afara celor care primesc deja agent termic, au mai facut solicitare Colegiul “Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic “Henri Coanda”, pentru furnizare de caldura in caminele in care stau liceenii. Pentru ca temperaturile nocturne vor fi sub 10 grade Celsius, de luni, toti consumatorii nostri primesc caldura”
– Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA Bacau

Conducerea Thermoenergy precizeaza ca bacauanii care primesc energie termica in sistem centralizat, dar care nu doresc caldura, au posibilitatea de a alege inceperea perioadei de furnizare prin inchiderea robinetilor montati in instalatiile de distributie interioare ale scarilor sau blocurilor, vane situate in amonte de contorii de energie termica ai bransamentului. In ultimele zile, temperatura exterioara a coborât sub 5 grade Celsius.

„Thermoenergy trebuia sa fie inchis”

Consiliul Local a aprobat, la ultima sedinta, alocarea a 22 de milioane de lei din bugetul orasului pentru datoria pe care societatea Thermoenergy a acumulat-o din 2014 incoace. Primarul Cosmin Necula a anuntat ca o parte din banii pentru acoperirea datoriei au existat prevazuti in bugetul local inca de la inceputul anului, dar au fost ingropati in „pavelele electorale” puse in Bacau de o firma din Suceava.

„In Thermoenergy intra bani, dar nu se stie unde se duc. Apoi, Thermoenergy trebuie sa isi pateasca furnizorii de gaz, si daca nu o face riscam ca la iarna sa nu fie livrata caldura familiilor racordate la sistemul centralizat”, a motivat primarul decizia de a achita restantele. In opinia sa, Thermoenergy (fostul CET) ar fi trebuit inchis demult si adoptate solutii mai eficiente pentru populatie.

„S-a luat insa decizia sa se faca un imprumut de 85 de milioane de euro pentru modernizarea retelelor, iar acum mare parte din oras este un santier de care constructorul isi bate joc. De inchiderea Thermoenergy nu se mai poate vorbi acum, pentru ca trebuie sa ducem lucrarile la capat, fiindca altfel riscam sa rambursam catre Uniunea Europeana tot imprumutul de 85 de milioane de euro”, a spus primarul.

Andreea Gavrila,
Ramona Ionescu,
Ovidiu Pauliuc

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

  1. Dom’ premar , se vede ca thermoenergy nu prea e societate pretena si e greu si de constatat pe ce ”topesc” banii…ca doar ei sunt in subordinea mea , nu a matale…dar de Insula ce parere ai? ca am inteles ca Consiliul local a aprobat suplimentarea lucrarilor cu inca un buget , pe ce motiv? Probabil ca peste 3 luni se mai aproba suplimentarea cu in ca 40 de milioane . Cum dracu sa creasca nivelul de trai in tara asta daca matale si consiliul local , dublezi sau triplezi costul la orice lucrare . Mai zic o data , daca bugetul pt modernizarea Insulei a fost de 40 de milioane de lei , pe ce motiv intemeiat s-a decis suplimentarea cu inca 36 de milioane???

  2. 85 de milioane de euro dusi pe apa sambetei – iar noul primar si noua administratie au mainile legate si trebuie sa inghita galusca – cu banii astia se puteau face multe pentru municipiul nostru. Asa se intampla cand sunt accesate fonduri europene fara a exista o fundamentare riguroasa. Normal ca vor fi si consecinte juridice, insa raul a fost deja facut. Daca iarna asta nu se vor mai acorda subventii de 100% pentru cei racordati la sistem, poate acestia se vor gandi sa-si monteze centrale de apartament. Numai ca acestea sunt mai scumpe acum, intrucat nu se mai comercializeaza decat centrale in condensare.

  3. Decat sa cheltuie banii cu ,,modernizari” ale unui sistem de incalzire ineficient pentru aceste vremuri si generator de datorii care niciodata nu se vor mai achita, mai bine se subventiona instalarea centralelor de apartament in locuintele familiilor cu venituri mici. Cu siguranta nu ar fi fost nevoie de 85 de milioane de euro !

  4. CET-ul ar putea reprezenta o solutie viabila pentru apa calda si caldura in Bacau, daca lucrurile ar fi facute cu responsabilitate, fara sifonari si clientelism, cu o gandire manageriala sanatoasa. Ei produc energie electrica, pentru care incaseaza bani, sau pot face compensari cu cheltuielile primariei in acest sens. Iluminatul public si institutiile subordonate primariei ar putea fi scutite de aceste cheltuieli. De asemenea produc agent termic si apa calda – ca produs secundar – pe care le livreaza in oras institutiilor si locuintelor racordate, pentru care incaseaza bani. Daca ar avea sistemul de distributie pe orizontala pus la punct, va asigur ca multi ar renunta la centrala pe gaz, pentru care nu este exclus sa platim taxa intr-un viitor apropiat. Insa nimeni nu are acest interes pentru ca dispar sifonarile si firmele clientelare. Acest sistem de distributie pe orizontala presupune investitii relativ mici, insa cu eficienta maxima pentru furnizor si beneficiar. Furnizorul are imaginea clara a consumului si poate actiona punctual in caz de neplata – nu opreste un punct termic – iar beneficiarul poate consuma cum si cat isi permite. Daca lucrarile actuale nu vor fi terminate in acest an, suma de 85 milioane euro va cadea ca o bomba asupra orasului si va face imposibila derularea altor investitii. Constructorii trebuie sa-si respecte termenele, in caz contrar sa plateasca si sa fie excluse pe viitor de la alte lucrari.

  5. De luni a dat căldura si marti au oprit.Iar li se sparg tevile si noi inghetam in casa.Sa va duceți la puscărie toti.Iar cu modernizarea,sa vedeti cu stai si beau cei de la Branpis.

  6. D-na Antoneac. Noi, locuitorii din cartierul Aviatorilor, care am avut nesansa sa beneficiem de serviciile firmei Branpis, va solicitam sa aduceti la cunostinta sefilor dvs. ca au fost mintiti, daca si firma sus-mentionata a declarat lucrarile finalizate. Ii invitam sa se convinga la fata locului. Speram ca si dl Primar sa ajunga in aceasta zona. Nu cred ca amendarea va rezolva ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ