In cele patru luni de curs, femeile au invatat meseria de croitor-confectioner

– actiunea face parte dintr-un proiect prin care ele s-au calificat in meseria de croitor- confectioner imbracaminte – in total, 170 de pijamale vor ajunge la copii de toate vârstele, ocrotiti in centrele DGASPC Bacau

Un proiect inediat se deruleaza in aceasta perioada in Penitenciarul Bacau. In parteneriat cu Serviciul Umanitar pentru Penitenciare – Filiala Moldova, unitatea de detentie a organizat un curs de calificare in meseria de croitor – confectioner imbracaminte dupa comanda, la care au fost selectate sa participe 15 femei, de vârste diferite, de la regimul inchis.

Dupa o perioada de teorie, ele au fost puse in fata masinilor de cusut si au transformat clubul scolii intr-un adevarat atelier. Au invatat sa croiasca, sa coasa si sa finiseze produsul iar când a aparut ideea de a face pijamale pentru copiii din centrele de plasament, toate au lucrat cu drag pentru ca stiau ca vor ajunge la micuti care nu au parintii alaturi, asa cum sunt si copiii lor, acum când ele sunt in spatele gratiilor.

PUBLICITATE

„M-am bucurat ca am fost selectata sa particip la acest curs si ca pot sa ajut sa le facem o bucurie acestor copii, cu astfel de daruri.

Meseria de confectioner este foarte frumoasa si utila pentru noi femeile si ma bucur ca am avut sansa sa o invat. Ne-a ajutat si pentru ca a trecut timpul mai repede”, spunea Elena, din judetul Neamt, care a lucrat ca jurist inainte sa ajunga in penitenciar.

Si Maria (61 ani), din judetul Vaslui, a lucrat contabil o viata intreaga, dar de acum va avea si o diploma in croitorie. „Este foarte util si o sa-mi fie de folos pe viitor. Acest proiect ne-a oferit posibilitatea sa fim mai generoase cu alte persoane si sa fim reintegrate social”, spunea femeia.

Unele cursante nu se vedeau in stare sa traga un tiv la masina, iar acum sunt mândre de ce a iesit din mâinile lor. „Mi se parea ca este foarte greu, dar acum ca am invatat chiar imi place foarte mult, iar când o sa ies cu siguranta o sa lucrez in domeniu.

Doamna profesoara a avut rabdare cu noi si ne-a invatat totul de la zero”, marturisea o alta detinuta. Proiectul se apropie de final, cele 170 de pijamale, confectionate in cele zece zile de practica, sunt deja impachetate si urmeaza sa fie daruite copiilor din centrele de plasament ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC ) Bacau.

„Doamnele se descurca foarte bine, tinând cont de faptul ca pâna acum unele dintre ele chiar nu au avut contact cu aceasta meserie. Tuturor le place, sunt incântate de curs si le deschide o poarta spre viitor”, a declarat Tania Goian, maistru instructor la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacau. O diploma obtinuta in timpul executarii pedepsei poate insemna, pentru unele dintre ele, singura sansa de a-si câstiga pâinea in momentul eliberarii.

„Cele 15 detinute de la regimul inchis, care au participat la acest curs, vor primi o diploma, pe care nu va fi specificat ca au obtinut-o in penitenciar. Avem fosti detinuti care s-au angajat pe baza diplomelor obtinute la noi si astfel au avut sansa unui nou inceput”, a declarat comisar Geanina Stefan, director adjunct Educatie si Asistenta Psihosociala la Penitenciarul Bacau.

In momentul eliberarii, toate femeile care au participat la curs vor primi câte o masina de cusut si ar putea fi prima piesa dintr-un atelier pe care ar putea sa-l deschida in localitatea lor. In Penitenciarul Bacau au mai fost organizate in ultimii ani cursuri de calificare în meseriile de lucrator constructii, tâmplar sau frizer.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ