Destinul unui portret din tezaurul Muzeului de Artă. Bacăul a rămas fără o capodoperă de artă de acum 200 de ani

Confiscată de comunişti, capodopera artistică „Vorniceasa Smaranda Manu” a făcut parte din patrimoniul Muzeului de Artă din Bacău peste 50 de ani, fiind admirată, în expoziţia permanentă, de-a lungul anilor, de mii de băcăuani. Retrocedată recent moştenitorilor familiei Manu, după un proces care a durat mai bine de şapte ani, pictura este scoasă acum la licitaţie, preţul de pornire fiind de 10.000 de euro.

[lock_content]

Două capodopere ale picturii vechi românești sunt scoase la licitație în cel mai mare eveniment al pieței românești de artă din această toamnă. Operele care înnobilează Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, din 22 octombrie, sunt realizate acum 200 de ani de către cel mai important portretist al boierimii pământene, Mihail Töpler.



Portretele „Vorniceasa Smaranda Manu” și „Marea visterniceasă Smaranda Sturdza-Balș” impresionează prin traseul pe care l-au avut, proveniența completă de la artist la zi, vreme de peste două secole.

Mihail Töpler este cunoscut mai ales prin seria de portrete feminine realizate în primii ani ai secolului XIX, mare parte dintre acestea reprezintând membri sau rude ale familiei Manu, din diverse ramuri. Portretul în peisaj „Vorniceasa Smaranda Manu”, de dimensiuni remarcabile, cel mai mare din seria portretelor feminine ale lui Töpler (874/1200), a fost realizat în 1809 și surprinde imaginea vornicesei alături de fiul ei Grigore. Evidente sunt îmbinarea armonioasă a elementelor tipice orientului – bijuteriile, semiluna însoțită de soare – cu cele ale modei vestice – rochia Empire sau maniera în care a fost realizată coafura. Portretul are un preț de pornire de 10.000 de euro, însă, cum se întâmplă la asemenea licitaţii, ar putea fi achiziţionată la un preţ mult mai mare.

Vorniceasa Smaranda Manu

Opera remarcabilă a urmat un destin aparte, provenind din colecția urmașilor lui Constantin George Manu, fost ambasador la Londra și Istanbul. Aceasta a fost confiscată de regimul comunist, depozitată la Muzeul Național de Artă al României, de unde a fost transferată în 1966 la Muzeul de Artă din Bacău, unde a stat peste 50 de ani, fiind admirată de-a lungul timpului de mii de băcăuani, pentru ca ulterior, după un proces legal de retrocedare de lungă durată, după informaţiile noastre de peste şapte ani, să fie restituită moștenitorilor de drept din familia Manu. Cu toate că a fost trecută de muzeul din Bacău, în categoria „tezaur” (fără dreptul de a fi scoasă din ţară), opera de artă a intrat în posesia moştenitorilor, în luna august, 2020.

Și portretul „Marii vistirnicese Smaranda Sturdza-Balș”, fiica marelui logofăt Alexandru Sturdza, beneficiază de măiestria aceluiași înzestrat portretist al boierimii pământene de la 1800. Opera, având un preț de pornire de 10.000 de euro, provine din prestigioasa colecție de pictură românească Smaranda Balș, transmisă ulterior, prin căsătoria Ecaterinei Balș (nepoata Smarandei) cu Leon Gheoca, în colecția familiei Ghika.

Marea vistierniceasa Smaranda Sturdza-Bals

Expoziția Licitației de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești a fost deschisă publicului larg pe 8 octombrie și poate fi vizitată gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță în intervalul orar 10.00-20:00. Expoziția cuprinde aproximativ 200 de capodopere semnate de cei mai valoroși pictori români din toate timpurile – Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady, Petrașcu etc. (după criteriul dezirabilității acestora în piața de artă), toate urmând a fi vândute prin licitația de joi, 22 octombrie, care se va desfășura online pe platforma Artmark Live, după cum informează Argerpres.

[/lock_content]

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"