A cucerit anul acesta aurul la Olimpiada Nationala de Agricultura. E de loc din Parincea, absolventa a liceului din comuna. Problemele financiare de acasa au determinat-o sa renunte la cel mai mare vis al ei: inscrierea la o facultate.

Pe Ana Maria Botezatu am cunoscut-o in primavara, atunci când s-a intors in localitatea ei natala, Parincea, incununata cu premiul I la Olimpiada Nationala de Agricultura. Atunci, povestea unei tinere modeste si a succesului sau au tinut prima pagina a cotidianului nostru. Astazi, peste succesul ei s-a asternut praful.

Isi strânge proprii bani

PUBLICITATE

Cu Ana Maria am vorbit, din nou, chiar in ziua in care a implinit 19 ani, la inceputul lunii. I-am urat „La multi ani!” si am intrebat-o daca si-a pus vreo dorinta. Cu modestie a spus ca nu, dar ca mai are timp pâna la sfârsitul zilei. „Olimpica de la Parincea”, asa cum am numit-o noi in primavara, atunci când a cucerit aurul la Olimpida Nationala de Agricultura, are, din pacate, o poveste trista. Ana Maria Botezatu este absolventa a Liceului „G.J. Cancicov” Parincea si a luat bac-ul cu media generala 7,75. „N-a fost greu la examenul de bac, a fost destul de usor”, a spus Ana Maria, care a marturisit ca s-a pregatit pentru examen mai mult pe acasa, dar ca s-a bucurat si de pregatirea pe care au facut-o elevii liceului cu profesorii unitatii de invatamânt din Parincea, mai ales cu d-na Anca Zaharia, profesoara de limba româna.

In total, la Liceul „G.J. Cancicov” au sustinut examenul de bacalaureat sase elevi, din care cinci l-au promovat. „Din cei cinci, doar eu si prietena mea cea mai buna nu am mers la facultate. Ceilalti trei s-au inscris la Universitatea «V. Alecsandri» din Bacau”, a povestit Ana Maria. Tânara a mai spus ca i-ar fi placut sa mearga la facultate, dar, din cauza problemelor financiare din familie, nu poate sa mearga pe acest drum. „Am avut propuneri sa merg la facultate. Parintii ma lasau, dar mi-au spus ca trebuie sa inteleg ca nu au cum sa ma sustina financiar”, ne-a marturisit, trist, olimpica noastra de la Parincea.

Profesoarele ei din liceu, Maria Alexa si Carmen Danila, au indrumat-o sa mearga la Iasi, acolo unde ar fi avut un loc gratuit in urma succesului inregistrat in primavara la olimpiada. Ar fi primit o bursa sociala de 200 de lei si probabil o bursa de merit, daca ar fi avut rezultate bune. „M-am gândit foarte bine. Am sa incerc sa-mi gasesc un serviciu, sa strâng niste bani si sa merg la facultate anul viitor”, ne-a declarat Ana Maria Botezatu.

Viata merge mai departe

In rest, viata merge inainte si la Parincea, acolo unde olimpica duce o viata linistita. Cel putin asa pare. Isi ajuta parintii la treburile din gospodarie si isi petrece timpul liber cu prietenele. Nu de putine ori, fetele de la Parincea citesc paginile ziarului nostru, mai ales rubrica cu anunturi de locuri de munca.

„Vrem sa ne angajam. Impreuna daca s-ar putea. In prima faza am vrea sa facem naveta, iar daca lucrurile vor merge bine, poate ne vom gasi ceva avantajos de inchiriat”, dezvaluie tânara din planurile pentru viitorul apropiat. Saptamâna trecuta, Ana Maria a ajuns in Bacau pentru a-si depune dosarul de somaj. Am intrebat-o daca mai vorbeste cineva despre reusita ei.

„S-a asternut praful peste succesul meu. Nimeni nu mai zice nimic. Si primaria a uitat. Au zis sa astept. Am tot asteptat, dar mi-am luat gândul”, a spus Ana Maria, cu un zâmbet amar. In urma aparitiei materialului din primavara, mai multe persoane, dar si institutii, s-au aratat dispuse sa o sprijine pe tânara din Parincea. „Nu m-a contactat nimeni. O singura domnisoara de la o publicatie, o revista, ceva cu «Fermierul» nu stiu cum, mi-a solicitat un interviu. Atât”, a mai spus, la final, Ana Maria Botezatu.

Contactat telefonic, primarul din Parincea a declarat ca este la curent cu problemele tinerei care a adus atâta satisfactie localitatii pe care o pastoreste. A mai promis ca olimpica va fi recompensata. „Cunoastem problema, iar noi avem in vedere sa o premiem pe fata cu 400 de lei. Aceasta hotarâre este luata in Consiliul Local si va fi aprobata in prima sedinta de CL, ce va avea loc pâna pe 22 august, dupa ce vor veni consilierii din concediu”, a spus Guta Stiuca, primarul din Parincea. Si Arhiepiscopia Romanului si Bacaului este interesata sa o ajute, dar pentru asta mai trebuie rezolvate anumite probleme ce tin de birocratie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

  1. e printre putinele momente când tânjesc dupa vremea de dinainte de 89
    Credeti-ma ,acest copilar fi avut un viitor stralucit , sustinut de subventiile normale atunci: bursa , bursa speciala , camin , cantina…

  2. Nu se gasesc 20 oameni dintre Sotcan, Paler, Ciubotaru, Barzu, Benea, Stavarache, Popovici, Damian….Floroiu, Ababei…….care sa puna lunar 50 lei ca sa facem sa mearga acest copil pe drumul pe care se simte pregatita sa reuseasca? Rusineeeee!

    • Adica o bursa din bugetul local , se poate fara probleme ….doar daca fate este de acord sa semneze pentru o cifra si sa primeasca mai putin ….adica un fel de sponsorizare cum s-au mai facut pe la diferitele asociatii tralala si nanana srl.

  3. Dar daca fata are o bursa sociala si de merit, lunare, iar la camin si cantina gratuit, de ce nu ar face facultatea?
    Eu am facut facultatea la Iasi doar cu bursa de merit din care imi era asigurata cazarea, masa si mai primeam un rest nesemnificativ in numerar, caci aveam parintii saraci si cativa frati si am reusit.

LĂSAȚI UN MESAJ