Politicienii au trezit din adormire poporul. Chiar daca trezirea aceasta a fost pentru ca unii sa-si poata atinge scopurile politice, nu putem nega efervescenta care a cuprins societatea. Din pacate, aceasta trezire are doua probleme.

Prima dintre ele se refera la falia adânca creata in societate. O mare parte a alegatorilor a iesit la vot pentru a anula votul a ceea ce ei au numit “prosti”, care nu sunt in stare sa voteze corect.

Aceasta categorie de alegatori a fost scoasa din adormire printr-o injectie de extremism social, care poate degenera periculos; in momentul in care esti convins ca detii adevarul absolut, incepi sa-ti poti permite cam orice, fara limite. Iar segmentarea este profunda: bogati contra saraci, oraseni contra tarani, regateni contra ardeleni. Desigur, la nivel macro lucrurile nu sunt absolute; insa perceptia publica aceasta este.

PUBLICITATE

A doua mare problema o reprezinta faptul ca societatea a primit o supradoza din acest medicament. O buna perioada de timp, alegatorii vor fi inca sub efectul andrenalinei capatate in aceasta perioada; ca urmare, asteptarile lor sunt foarte mari si nu sunt dispusi la compromisuri: ei vor rezultate si le vor acum. E posibil sa ne asteptam la reactii agresive in momentul in care vor constientiza ca au votat probleme abstracte, fara efect imediat in viata lor, in vreme ce adevaratele probleme sociale, economice si politice au fost evitate in confruntarea electorala.

Eu nu-mi fac iluzii; filmul acesta l-am mai vazut. Am mai vazut entuziasmul alegatorilor care au votat impotriva cuiva si nu pentru cineva. In nici un caz nu ne asteapta vremuri linistite, mai ales ca nu am fost atenti la ceea ce se intâmpla in jurul nostru. Pentru ca nu e un secret: nu suntem singura tara din zona iar politica externa nu se face cu injuraturi pe Facebook.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ