Ziarul Desteptarea, aparut exact pe 22 decembrie 1989, este consecinta a ceea ce am numit, timp de 25 de ani, Revolutia Româna. Este una dintre fetele scrise ale evenimentului care avea sa transforme România din temelii si care a dat românilor atâtea sperante de mai bine. Pe 22 Decembrie, când zorile se mai ingânau cu noaptea, dupa o noapte de foc (in unele locuri din tara foc adevarat!), pe strazile din centrul Bacaului un grup de ziaristi imparteau cu generozitate noul ziar: Desteptarea.

Era ziarul care dadea bacauanilor, dupa noaptea lunga impusa de un sistem ideologic nefast, desteptarea. Asa cum ii spunea si numele. Iar strazile forfoteau de lume. De oameni entuziasmati, de oameni care radiau o fericire de parca tocmai trecusera granita in Vestul atât de dorit. De fapt, toti trecuseram granita a ceea ce am numit, de atunci incoace, mereu, LIBERTATE. Ziarul proaspat iesit din masina de tipar le mai confirma o data acest lucru.

In mai putin de o luna, ziarul Desteptarea, acest copil teribil al vremii lui, va implini si el 25 de ani. Parca ar suna mai bine daca am spune „un sfert de secol”. Parca am vedea mai bine arcul imens intins peste timp de ziar, de ziaristi, un arc peste ceea ce vom numi, de acum incolo, mereu, istorie. O istorie pe care ziarul Desteptarea a consemnat-o fragmentat, zi de zi, dar din care s-a inchegat o poveste fascinanta.

Albert Camus numea presa “istoria clipei”. Din clipe s-a compus si viata ziarului Desteptarea, din atâtea clipe fierbinti, traite pe fel de fel de baricade, mereu printre oameni, printre cititori. Cine nu a fost acolo, greu si-ar putea imagina ziua de lucru a gazetarului in primii doi-trei ani dupa 1989.

Ce forfota prin redactie, câte apeluri telefonice, câte evenimente se succedau, câta viata era! Oamenii vedeau in ziar tribuna lor de exprimare libera. Voiau orice de la ziar: de la locuinte si conditii mai bune de viata, pâna la anumite principii politice si administrative aplicate de noua Putere. Iar ziarul ramânea, pe zi ce trecea, singura lor punte de legatura cu Puterea. Unii au vrut sa-si faca ziarele lor. Au si incercat, au si iesit pe piata, cu trâmbite si surle. Cei mai multi n-au stiut sau au omis ca si ziarele se fac numai intr-un anume fel, ca si scrisul este o arta, iar istoria clipei nu se simte oricum, ci numai cu un anume simt, pe care numai ziaristii il au. Unii il numesc fler.

Desteptarea tocmai aceasta a fost si a ramas, aceeasi, dupa un sfert de veac: un ziar cu fler.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ