25 aprilie 2024
ActualitateDespre „Sfinții închisorilor și literatura carcerală”, la Școala „Spiru Haret” Bacău

Despre „Sfinții închisorilor și literatura carcerală”, la Școala „Spiru Haret” Bacău

Școala Gimnazială „Spiru Haret” a găzduit, sâmbătă după-amiază, simpozionul intitulat „Sfinții închisorilor și literatura carcerală”, organizat de Asociația Profesorilor de Religie Sf. Paraschiva Bacău.

Au participat profesori din mai multe unități școlare, iar invitați au fost pr. prof. dr. Liviu Petcu, de la Universitatea AL.I Cuza Iași, pr.dr. Nicolae Hurjui, de la Biserica „Înălțarea Domnului” Bacău, prof. Livia Sibișteanu, de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, prof. Marius Manta, de la Colegiul Național de Artă „G. Apostu” și redactor al Revistei Ateneu, alături de pr.prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar pe religie la Inspectoratul Școlar Județean Bacău.

Aceștia au conferențiat pentru cadrele didactice prezente la simpozion, ce a adus în atenție tema Anului Omagial 2017 al Bisericii Ortodoxe Române „Anul sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

„Am participat și la alte simpozioane cu teme similare. Știm cu toții că biserica noastră s-a confruntat cu persecuții chiar din primele secole, am citit toți despre asta și de multe ori ne-am întrebat cum au putut acești martiri să suporte acele cazne, acele chinuri teribile în închisori”, a fost întrebarea de început a pr.dr. Liviu Petcu, care a vorbit despre „Spriritualitatea și cultura – sprijin, întărire și mângâiere pentru mărturisitorii din temnițele comuniste”.



Pr. Nicolae Hurjui a prezentat lucrarea „Mărturisitorii băcăuani în perioada comunistă”, prof. Livia Sibișteanu a vorbit despre „Conținutul spiritual religios și național al picturii religioase din spațiul românesc”, iar prof. Marius Manta despre „Jertfa intelectualității românești în perioada comunistă din literatura carcerală”. Toate aceste teme sunt valorificate ca repere pentru articolele ce se vor publica în volumul simpozionului, care apare anual.

„E o datorie de conștiință de a ne aduce aminte de înaintașii noștri, iar acest simpozion a fost organizat tocmai pentru acest lucru. Este al treilea simpozion al asociației noastre, dar vom organiza și alte activități, anul viitor, Anul Centenarului Marii Uniri, unde fiecare dintre noi va transmite, prin lucrările prezentate, respectul și cinstirea pentru cei care au făcut România Mare”.
prof. Teodora Plăeșu, organizator, președinte al Asociației Profesorilor de Religie Sf. Paraschiva Bacău

„Noi ne-am propus ca în cei doi ani, 2017 și 2018, tema activităților ce se vor desfășura în școala noastră să fie «Comori ale trecutului, izvor spre viitor», iar acest simpozion este organizat tocmai în acest context. Sunt prezentate lucrări ce vor fi publicate și într-un volum al simpozionului, care probabil, vreodată, vor fi utile și unei alte generații. Vor sădi acolo o sămânță, care se va dezvolta în ceva frumos.”
prof. Gabriela Veliche, director adjunct la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri