Fara indoiala, nu exista român care sa nu fi aflat, zilele acestea, despre asa-zisele “pensii nesimtite” pe care au avut neobrazarea sa si le voteze parlamentarii.

Liderii autoproclamati ai societatii civile au avut grija sa urle din rarunchi si sa protesteze fata de aceasta initiativa. Ca de obicei, strigaturile au tinut loc de argumente.

Ceea ce nu s-a spus la televizor, insa, este ca un parlamentar, pentru perioada cât este ales, nu contribuie la fondul de pensii; el primeste indemnizatie si nu salariu.

Adica, in cei patru, opt sau 12 ani de mandat el nu contribuie cu nimic la fond si, prin urmare, pentru perioada cât a fost ales in Parlament, nu va primi pensie. Desigur, unii nu vor avea nevoie de pensie, la ce averi au; dar a considera ca toti cei 500 de parlamentari actuali sunt milionari ar fi o greseala.

Revenind la chestiune: s-a facut mare tam-tam ca unii parlamentari, care au trei mandate la activ, vor primi o pensie de 4.500 de lei. Dincolo de faptul ca aceste cazuri sunt destul de rare, nu s-a spus nici un cunvânt despre faptul ca exista pensii de stat mult mai mari.

De exemplu, pensiile militare, care depasesc in unele cazuri 5.000 de lei. E dreptul lor sa le ia, nu contest acest lucru. Dar si astea sunt mici. Nimeni nu vorbeste, de exemplu, despre pensiile magistratilor, care ajung la peste 10.000 de lei, cu vrfuri de 14-15.000. Sunt acestea justifcate? Poate ca da. Sunt nesimtite? Nu stiu. Poate ca oamenii aia le merita. Si daca magistratii le merita, de ce nu le-ar merita si parlamentarii?

Sunt câteva idei care trebuie discutate cu calm de societate, nu de panglicarii de la televizor sau de pe Facebook.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Singura modalitate de calcul corecta in sistemul de pensii, este contributia la fondul de pensii.
  Nu ar trebui sa existe pensii special in niciun sector.Ai raspundere mai mare ai salariu mai mare.

 2. Cu tot respectul dle Bibire,dar strimba judecata ai…..Deci o persoana oarecare ce munceste cu simt de raspundere 40 de ani primeste de la actualii sau fostii guvernanti o pensie de pina in 1000 de lei sau poate putin peste 1000 pina la deces. Un ,,parlamentar,, chiulangiu si inactiv cu o prezenta de cel mult 10 ore pe saptamina va primi pensie suplimentara intre 1500-4500 de lei pina cind ,,stimabilul,, ne va ferici cu decesul?????????? Sa nu-mi vorbesti de responsabilitatea lor ca ma infurii….atit de responsabili sunt incit odata la patru ani cind se schimba guvernarile se schimba si legile. Fac legi pentru interesele lor si nu pentru interesul tarii, fac legi doar pentru a-si ,,justifica,, imensele sume bagate abuziv in buzunar. Ca un exemplu, vezi Legea Invatamintului de cite primeniri si schimbari a avut parte in ultimi 20 de ani. Platim bani grei pentru legi valabile un mandat……altii la rind ,alte legi.Sunt oameni care au muncit din greu,cu responsabilitate si respect fata de munca si primesc o pensie in bataie de joc,atit cit sa-si plateasca obligatiile fata de Stat si restul pentru un colt de piine. Pe umerii si munca lor se sprijina golaneala din Parlament ….din buzunarul lor isi aduna ei averi imense. Obliga cineva pe aceste burti verzi sa ,,populeze,, Parlamentul?????? Garantez ca nu,dar daca o fac sa-si justifice cu ceva imensele indemnizatii incasate . Daca acesti indivizi ar lucra la patron in mod sigur pentru calitatea muncii prestate nu ar avea cu ce sa-si cumpere sare la sfirsit de saptamina. Daca acest articol l-ai scris inghesuit de constiinta,ia-ti constiinta de mina si coboara printre cei ce sufera. Daca este scris din simpatii PSD-iste este grav……prefer ziaristul vertical, echidistant si cu sira spinarii.

  • Stimate domn, rar mi-a fost dat sa citesc atatea aberatii scrise la un loc.

   Sa le luam pe rand:

   1. Dvs. ii bagati pe toti parlamentarii in aceeasi oala, numindu-i “chiulangii”. Este pacatul generalizarii care distruge orice posibilitate de discutie rationala.

   2. “stimabiulul ne va ferici cu decesul”?! Adica un parlamentar bun e un parlamentar mort, asta inteleg de la Dvs. presupun ca va era mai bine pe vremurile cand deputatii din Marea Adunare Nationala se intruneau 2-3 zile pe an ca sa aprobe decretele presedintelui Ceausescu….

   3. Faptul ca legile se schimba o data la patru ani este iarasi o generalizare; nu zic ca nu se intampla, dar, oare, cine ii voteaza ?

   4. Legea invatamantului la care faceti referire a fost adoptata prin asumarea raspunderii Guvernului. Daca-mi amintesc bine, asta s-a facut tocmai pentru a se evita dezbaterea ei in Parlament. A iesit o strutocamila care are nevoie sa fie reparata.

   5. Puteti sa va infuriati cat doriti, dar aveti grija sa nu vi se faca rau!

   6. Faptul ca exista persoane care primesc pensie foarte mica banuiesc ca este in directa legatura cu salariile primite si, deci, cu contributiile la fondul asigurarilor sociale. Stabilirea salariilor in sectorul privat nu cade in sarcina Parlamentului.

   7. Ma indoiesc profund, dupa vocabular si argumente, ca aveti competentele necesare pentru a aprecia calitatea muncii unui parlamentar. Nu de alta, dar in Parlament nu se fac nici suruburi, nici caramizi.

   8. Nu stiu ce ziarist preferati, dar mi-e clar ca va plac doar cei care scriu dupa ideile Dvs. Imi pare rau, prefer sa scriu dupa ideile mele.

   9. Pacat de varsta dvs., tocmai ati demonstrat ca ati trecut prin viata fara sa fi invatat sa ganditi critic. Si tocmai din cauza unor oameni ca dvs., care inghit pe nemestecate sloganurile altora, politica romaneasca este in starea in care este.

 3. Domnule Razvan Bibire, aveti vreun interes in a apara niste paraziti? Cred ca da! Probabil sunteti bine platit pentru acest articol pro chiulangii, pro pomanagii, pro profitori! Nu poti pune semnul egal intre alte categorii socio-profesionale si parlamentari, si asta pentru ca ultimii au 4(patru) luni de vacanta pe an, poate chiar mai mult, nu platesc contributii la stat, calatoresc pe banii nostri fara a aduce vreun beneficiu poporului care i-a trimis acolo, au decontate foarte multe cheltuieli la care un om obisnuit nici nu poate visa, s.a. Nu sunt de acord cu pensiile speciale! Trebuie sa dispara! Despre asta trebuia sa fie articolul, nu despre comparatii stupide! Primesti pensie pentru cat ai contribuit! Nu ai contribuit, nu primesti! Acesti indivizi trebuie sa inteleaga ca sunt in SLUJBA POPORULUI care i-a trimis acolo, ca fara noi nu ar fi ajuns acolo si ca nu sunt deasupra noastra si sunt slujitorii nostri!E clar????

  • Aha, deci Parlamentul nu aduce nici un beneficiu poporului? Pai, atunci sa-l desfiintam, ce naiba!?

   Trecand la chestiuni serioase, comentariul dvs. este plin de “probabil” si “poate”, ceea ce inseamna ca valoarea de informatie este minima. A, si plus un ordin despre cum ar trebui sa scriu. Dupa cum am precizat, nu primesc ordine de la nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ