Sase persoane au fost condamnate, la finele anului trecut, la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre doi si 12 ani pentru ca au taiat un copac batrân de 900 de ani si au incercat sa-l vânda. E drept, lucrurile s-au intâmplat in China, in provincia Sichuan.

China, tara cu o dezvoltare rapida, copios injurata de „elita” politica româneasca si de comentatorii de ocazie, are un plan bine pus la punct de protejare a arborilor istorici.

Dupa cum scrie The Economist, autoritatile din districtul Haidian, din nord-vestul Beijingului, au in plan sa implementeze un sistem de card de identificare electronic pentru cei 14.000 de copaci din jurisdictie.

PUBLICITATE

Cardul va permite vizitatorilor sa afle, printr-o aplicatie de smartphone, date despre copac, dar va anunta autoritatile daca arborele a fost doborât.

Tot in China, luna trecuta, fostul primar din Nanjing a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca a primit mita de la dezvoltatorii imobiliari pentru a taia doua duzini de sicomori. Decizia a stârnit protestele cetatenilor in 2011, dar si curiozitatea autoritatilor.

La noi, in Bacau, e suficient ca un cetatean sa depuna o plângere la Primarie cum ca un copac ii face umbra la fereastra sau ii murdareste cu fructele sale rufele puse la uscat, ca si incepe sa se auda drujbele printre blocuri.

Nu mai vorbesc de scandalul teilor de la Iasi sau de despaduririle masive din tara. Istoria ne-a aratat in repetate rânduri ce se intâmpla cu teritoriile defrisate.

Doar ca noi nu credem ca ni se poate intâmpla si noua aceleasi lucruri.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Nu e chiar așa…am mai bine de trei luni de când am depus o cerere la primărie pentru toaletarea – NU tăierea- câtorva copaci de pe 22 Decembrie, şi încă cererea nu a ajuns la birourile din spatele parcului. Dar mai degrabă să cadă crengi uscate la fiecare adiere de vânt pe maşinile oamenilor plătitori de taxe decât să deranjăm ciorile, guguştiucii şi alte înaripate….

LĂSAȚI UN MESAJ