Se implinesc, astazi, 83 de ani, de la reprimarea sângeroasa a grevei muncitorilor de la Atelierele Grivita, din Bucuresti.

In ultimii ani nu s-a prea vorbit de acest episod al istoriei moderne; motivele le putem ghici, dar asta nu inseamna ca trebuie sa uitam. Daca tot se vorbeste cu atâta patos despre crimele comunismului, poate nu ar fi rau sa discutam liber si despre crimele altor regimuri politice. In cazul de fata, daca PNTCD isi asuma istoricul PNT, atunci este firesc sa-si asume si evenimentele din februarie 1933, când a trimis soldatii sa traga in grevisti. Asa cum mi s-ar parea firesc, de exemplu, ca PNL sa-si asume episodul 1907, când a ordonat Armatei sa macelareasca taranii razvratiti.

Ce a fost in 1933 si ce a fost prezentat ulterior, in propaganda comunista difera enorm. Totusi, câteva lucruri sunt sigure: ca salariile muncitorilor au fost reduse cu un sfert ca urmare a introducerii “curbelor de sacrificiu” in contextul crizei economice. Scânteia revoltei de la Grivita a fost aprinsa, pe 20 ianuarie, de decizia conducerii intreprinderii de a nu mai achita salariile decât daca muncitorii dovedesc faptul ca si-au platit impozitele pe ultimii trei ani.

PUBLICITATE

Urmeaza o perioada de tatonari intre salariati si conducerea Atelierelor Grivita. La 1 februarie se produce o asa-numita „greva demonstrativa”, salariatii trimit revendicarile catre administratie, insa, intre grevisti se infiltreaza agenti provocatori care incearca sa provoace represiunea fortelor de ordine. Lucrurile sunt, insa, calme pâna pe 15 februarie, când delegatia muncitorilor – din care facea parte si Gheorghe Gheorghiu – Dej – este arestata. Acest lucru a produs o puternica impresie asupra protestatarilor care s-au radicalizat. Insa, fortele de ordine primisera deja ordinul de a deschide focul. La ora sase fara câteva minute se trage: sapte muncitori sunt ucisi si numerosi altii – arestati.

Propaganda comunista se va folosi de acest eveniment pentru a se legitima din punct de vedere istoric; dincolo de asta, ramân faptele: o greva a fost stopata prin metode criminale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Nu cred ca exista vreun popor care pe drumul catre modernism sa nu fi avut martiri. La demararea proiectului nodului aeroportuar din Frankfurt am inteles ca au fost omorati manifestanti de catre fortele de ordine germane, si asta era mult mai recent decat 1907. Nu e democratie in ce traim noi astazi, dar cam spre asta incercam sa ne indreptam…pe drum, victimile sunt ceva obisnuit intr-o revolutie. Cateodata, gandindu-ma la masacrele “comunei franceze” mai ca-mi trece cheful de progres.

 2. Domnule Razvan…
  Cine mai citeste istoria, nu vedeti ca trebuie scoasa din programa scolara???
  Apoi toate regimurile Comuniste au FALSIFICAT ISTORIA…
  Dar sa revenim la timpurile noastre,, Cine este Vinovat,sau cine sant Vinovatii,,
  de au murit atatia oameni:;{ la Revolutie, la Mineriada;la Colectiv;;} si mai recent
  ne mor si Bebelusii in SPITAL???

 3. Normal ca am uitat,cine se mai gandeste azi la martiri. Multumim pentru ca ne improspatati memoria, macar asa sa oprim timpu-n loc pt. o sfanta secunda, de dragul evadarii din letargia ignorantei care ne-a cuprins! Cand o sa invatam ,,Sa ne pese!”, de noi si de TOT ceea ce ne inconjoara, abia atunci vom fi salvati! Cu sau fara miros de sange, viata merge inainte! Pacat de sangele jertfit si nepretuit…Ne-am uitat eroii, conducatorii bravi, voievozii. S-au dus in cer sa mareasca randurile alaturi de taranii, muncitorii care s-au jertfit pt. ca noi sa le continuam VISUL si sa pastram acolo,undeva in inima noastra, dorul de sfanta libertate…

 4. Tarani, muncitori… hmmm… au fost? mai sunt? vor mai fi? Viitorul va fi al robotilor ?!
  Nu mai stim cum ne cheama nici cu buletinul in mana, atat suntem de pierduti in ceata, numai buni de ,,manevrat”!!! Nu vedeti cum se desfasoara totul sub ochii nostri ?! Parca ne-a anesteziat ,,cineva”, nu mai reactionam la nimic. Exact asta s-a urmarit ! Sa ne desteptam si sa ne culcam la loc! N-am sa mai defaimez decat in privat/a ca acolo am voie si am sa-mi cumpar si o ,,cheie” franceza, ba nu, mai bine un tomberon, ca n-o fi asa scump si-i usor de ,,manevrat”!
  Si daca tot incep lucrarile de primavara o sa-mi achizitionez si o sapa, sau mai bn. un topor, toporas de primavara!

LĂSAȚI UN MESAJ