19 mai 2024
ActualitateDeputatul Cristian Paul Ichim: Adoptarea unei Strategii naționale privind siguranța rutieră reprezintă...

Deputatul Cristian Paul Ichim: Adoptarea unei Strategii naționale privind siguranța rutieră reprezintă o responsabilitate extrem de importantă pentru România

“Adoptarea unei Strategii naționale privind siguranța rutieră reprezintă o responsabilitate extrem de importantă pentru România, nu doar pentru a bifa o sarcină asumată la nivel european dar mai ales pentru a ne asigura că vom reducere numărul de victime cu cât mai mult posibil”, a declarat deputatul Cristian Paul Ichim.

După o perioadă cu multe întârzieri nejustificate și cu aproape doi ani neacoperiți, actualul Guvern a reușit să adopte noul document strategic în domeniul siguranței rutiere, care acoperă perioada 2022 – 2030.

Documentul a intrat în vigoare începând din 25 mai.



“Constat cu foarte mare dezamăgire că acest document strategic nu reușește să depășească gândirea conservatoare a măsurilor generaliste de combatere a situațiilor care pot genera pierderi de vieți omenești și continuăm să neglijăm flagrant prevenția și educația rutieră. Găsesc în acest document măsuri care nu reformează sistemic modalitatea de gestionare a siguranței rutiere ci sunt generaliste, nemăsurabile și supraevaluate la nivel bugetar”, amai spus deputatul băcăuan.

De exemplu, se vorbește despre nevoia de a dezvolta un sistem de transport inteligent, dar nu identificăm nicăieri o viziune a modului în care se va realiza acest lucru. Conform noii viziuni strategice, CNAIR ar trebui să identifice, să analizeze și să elimine punctele periculoase de pe rețeaua de drumuri naționale aflate în administrare, dar nu avem nicio claritate despre cum se va face asta și nu se specifică cum se pot elimina aceste puncte negre.

Documentul mai propune crearea unor registre electronice ale infrastructurii rutiere, care vor constitui baza de calcul pentru cercetări în domeniu și care vor include cartografierea pe categorii a trecerilor de pietoni, marcajelor și indicatoarelor, precum și alți parametri pentru a crea studii și analize plauzibile de gestiune a siguranței rutiere la nivel național. O măsură lăudabilă dar fără asumări de termene de implementare și direcții de acțiune din care să putem monitoriza tot acest demers.

Deși rolul școlilor de șoferi în cadrul siguranței rutiere este un element central, acestea nu sunt cuprinse deloc în documentul strategiei. Cred cu tărie că pregătirea teoretică și practică pentru viitorii conducători auto în școlile de șoferi este la fel de importantă ca educația primită acasă. Realitatea existentă în România ne impune să facem o serie de schimbări în organizarea și derularea examenului pentru obținerea permisului auto.

“Din acest motiv proiectul legislativ depus de mine, care se află în circuitul parlamentar pentru dezbatere separă desfășurarea pregătirii teoretice și a susținerii examenului teoretic de desfășurarea pregătirii practice și a susținerii examenului practic.

În al doilea rând, propunerea legislativă prevede ca un instructor din cadrul școlii de conducători auto participă la examenul susținut de către un candidat pentru obținerea permisului de conducere auto, având un rol în cadrul comisiei de examinare.

În al treilea rând, propunerea legislativă prevede ca examenul pentru obținerea permisului de conducere să poată fi susținut oriunde în țară”, a mai declarat deputatul Cristian Paul Ichim.

Mai multe detalii despre proiectul legislativ puteți afla folosind acest link

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri