“Pentru prima data de la crearea Uniunii Monetare, un stat membru interzice in mod explicit accesul la guvernare a unui partid eurosceptic in numele interesului national”.

Astfel incepe Telegraph comentariul despre recentele evolutii politice din Portugalia, unde, desi a câstigat alegerile parlamentare, Blocul de Stânga al Comunistilor nu a fost nominalizat pentru a forma guvernul, presedintele Anibal Cavaco Silva preferând sa incredinteze aceasta sarcina conservatorilor.

Motivul este unul mai degraba economic decât politic: alianta de stânga se pronunta impotriva masurilor de austeritate impuse de Guvern la insistentele Troicii.

PUBLICITATE

Alianta partidelor de stânga detine, totusi, 50,7% din locurile din Parlament si ameninta ca va depune un vot de neincredere in Guvern.

Cum alte alegeri nu mai pot fi organizate, conform Constitutiei, decât in a doua jumatate a anului viitor, Portugalia e pe cale sa intre intr-o perioada de paralizie politica. Desi tara nu se mai afla sub supravegherea financiara a Troicii si nu are nevoie imediata de fonduri, FMI spune ca economia este, in continuare, vulnerabila. Datoria publica a Portugaliei este de 127% din PIB, iar datoria totala reprezinta 370% din PIB, o situatie mai dramatica decât cea a Greciei.

Situatia este, fara indoiala, delicata. Pe de o parte, creditorii tarii sustin ca austeritatea este singura solutie pentru ca Portugalia sa iasa din criza si, pentru asta, trebuie urmata linia ultimilor ani.

Pe de alta parte, intr-o democratie, alegerile sunt câstigate de cei care au obtinut cele mai multe voturi si care reprezinta, deci, vointa poporului.

Iar poporul spune ca nu mai vrea austeritate. Bruxelles-ul are in fata o grava dilema, pentru ca iarasi este pusa sub semnul intrebarii democratia europeana.

Abia s-au stins discutiile despre modul in care Troica a ingenunchiat Grecia, fortând-o sa accepte politici contrare votului exprimat de popor, ca, iata, intr-o alta tara, alegerea electoratului este calcata in picioare in numele “interesului national”.

In ceea ce ne priveste, pentru noi nu e o noutate. Sa nu uitam ca in 2004 alegerile au fost câstigate de alianta PSD-PUR iar presedintele Basescu a reusit sa impuna un guvern PNL-PD. Asta ca sa nu mai vorbim de Referendumul de demitere al presedintelui.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Aleaga pe cine or dori…banii sa-i dea inapoi. Acum ca si la ei or fi fost dobitoci de au votat martafoi ce au furat din bugetul statului e alta treaba, dar tot ei se fac vinovati de asta. Sa plateasca datoriile si poate sa-l aduca si pe Mao la guvernare….

LĂSAȚI UN MESAJ