Bugetul asigurarilor sociale de stat, destinat platii pensiilor din sistemul public, continua sa fie cu mult sub cheltuielile necesare. O demonstreaza si situatia, din acest punct de vedere, la nivelul judetului Bacau.

Ultima statistica, respectiv pe primul trimestru al anului 2016, arata ca suma colectata de la contribuabilii din judet la bugetul amintit a fost cu 274.182.251 lei mai mica decât cea necesara achitarii pensiilor.

Acest deficit a fost acoperit de la bugetul statului si este mai mare cu 26.173.127 lei fata de cel existent la 31 martie 2015 (248.000.000). Evident, prima cauza a acestui fapt este aceea ca, in continuare, numarul contribuabililor este mai mic decât cel al pensionarilor.

PUBLICITATE

Astfel, la finele trimestrului I 2016 in evidenta Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau erau 155.178 pensionari. Salariatii de la societatile comerciale numarau 110.000 persoane.

Acestora li se adaugau circa 10.000 de bugetari, vreo 4.000 de someri indemnizati, 7.000 de beneficiari de ajutor social, alti 2.720 de asigurati facultativ, pe baza de contract direct, si aproximativ 4.000 care contribuie la pensii prin declaratie individuala.

Asadar, in total, din judet cotizeaza la bugetul pentru pensii aproape 138.000 persoane, cu 17.000 mai putin decât numarul pensionarilor. Dar bugetul sufera nu numai din aceasta cauza.

“Atâta vreme cât va fi un noian de pensii speciale si vom continua in acelasi ritm cu acestea pentru tot mai multe categorii de persoane, evident ca situatia nu va mai reflecta principiul contributivitatii, sub nicio forma, a spus Alina Iftode, directorul executiv al CJP Bacau. A acorda aceste pensii speciale inseamna sa iei de la unii si sa dai la altii, indiferent de cât au contribuit in plus, si nu este corect.

Ele, ca si indemnizatiile speciale, vor greva asupra bugetului de pensii, indiferent ca vorbim despre cel de asigurari sociale sau despre cel de stat. La fel, si indemnizatiile sociale. Bugetul de pensii ar trebui sa fie rezervat exclusiv celor care au contribuit la el iar Casa de Pensii ar trebui sa functioneze ca o banca.”

In prezent, in evidenta CJP Bacau sunt 127 de persoane provenite din magistratura (magistrati si personal auxiliar) care primesc pensie de serviciu in baza unor legi speciale. Ele beneficiaza de o pensie care reprezinta 80 la suta din media salariilor de baza (inclusiv sporurile corespunzatoare) pe care le-au avut in ultimele 12 luni de dinaintea pensionarii.

La pensie speciala are dreptul si personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, din aceasta categorie fiind deja pensionate 2 persoane.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Bune precizari, dar cine voteaza fel si fel de pensii speciale, acolo, in parlament?
    Eludarea principiul contributivitatii mi se pare anticonstitutionala, in masura in care suntem egali in drepturi toti, nu? Ai contribuit mai mult, primesti mai mult proportional. N-ai contribuit pe masura pretentiilor si primesti totusi mai mult, atunci te pozitionezi deasupra celorlalti cetatenilor. Dar cine sa semnaleze asta, ca magistratii sunt primii care si-au tras pensii speciale. Si daca am o oarecare intelegere fata de ei, nu o pot avea fata de auxiliarii aia, simpli grefieri invartitori de hartoage prin tribunale. Si nici pt personalul aeronautic civil navigant, din fericire numai 2 in jud. Bacau.

LĂSAȚI UN MESAJ