Unitatea medicala ar trebui sa aiba 2.550 de angajati si are doar 1.902. Este o lipsa acuta de infirmiere si ingrijitoare de curatenie. Din aceasta luna spitalele pot face angajari pe fiecare post vacantat, dar fara a depasi cheltuielile de personal prevazute in buget. Deocamdata, in Spitalul Judetean de Urgenta doar 10-15 posturi din sutele vacante sunt bugetate.

Blocarea mai bine de trei ani si jumatate a posturilor vacante din institutiile si unitatile bugetare a dus la cronicizarea deficitului de personal si in Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. In prezent, din cele 2.550 posturi aprobate, numar stabilit tinând cont de normativele in vigoare, numai 1.902 sunt ocupate, deoarece de la 1 ianuarie 2010 si pâna in aceasta luna spitalele au avut voie sa angajeze doar pe un post din sapte vacantate.

“Prin urmare, deficitul de personal din spitalul nostru este destul de mare. In primul rând in ceea ce priveste personalul auxiliar sanitar. Fata de normativ si de necesar, avem putine infirmiere si ingrijitoare de curatenie. Dar este lipsa si de personal medical mai ales la sectiile de Chirurgie Generala, ATI (Anestezie-Terapie Intensiva-n.n.) si la Unitatea de Primire Urgente.

Si la Maternitate, in urma modernizarii si a reconfigurarii spatiilor, se impune o crestere a numarului de asistenti medicali. Cert este ca acum spitalul are intre 550 si 600 posturi, aprobate in statul de functii, vacante”, ne-a spus Aurel Cretu, seful serviciului Resurse Umane din cadrul SJU Bacau.

Banii pentru salarii, aceiasi

Din iulie anul acesta, potrivit OUG 77/29.06.2013, in sfârsit, spitalele pot face angajari pe principiul “1 la 1”, adica sa organizeze concurs pentru ocuparea fiecarui post vacantat. Dar posturile pot fi scoase la concurs si ocupate apoi “numai dupa obtinerea avizului favorabil de la Guvern, prin nota initiata de Ministerul Sanatatii, pe baza solicitarilor justificate ale ordonatorului principal de credite, cu conditia incadrarii in plafonul cheltuielilor de personal si al cheltuielilor de personal aprobate prin buget”.

Or, se stie, bugetul si, implicit, fondul din acesta destinat cheltuielilor de personal se stabilesc si se aproba la inceputul fiecarui an. Deci, spitalele pot face angajari anul acesta numai pe posturile vacantate pentru care sunt alocati bani prin bugetul din 2013. Asadar, este evident ca trebuie sa-si stabileasca prioritatile la angajarea de personal, in functie de resursele financiare de care dispun pentru acest tip de cheltuieli.

“Deocamdata, numai 10-15 posturi din cele vacantate sunt bugetate. Prin urmare, avem in pregatire organizarea unui concurs pentru ocuparea a 10-15 posturi de asistenti medicali la Maternitate, deoarece aceasta este prima prioritate, si la celelalte sectii pe care le-am amintit.

Daca mai apare ceva urgent in alte sectii, punctual, in functie de banii care sunt si de prioritati, vom discuta in Consiliul Medical al spitalului. E nevoie de personal, este un lucru evident, dar oamenii care vor fi angajati trebuie remunerati. Deci toate angajarile pe care le vom face vor fi pe posturi vacantate si bugetate”, a mai spus Aurel Cretu.

In momentul de fata, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau are angajati 272 medici si alte 67 persoane care intra in categoria personalului sanitar cu studii superioare (biologi, biochimisti, chimisti, kinetoterapeuti etc.).

Alaturi de medici lucreaza 863 de asistenti medicali. Personalul sanitar auxiliar, reprezentat de infirmiere, ingrijitoare de curatenie, brancardieri, namolari etc., numara 476 angajati. Din totalul de 1.902 angajati, 141 sunt muncitori iar 67 fac parte din personalul TESA (tehnico-administrativ).


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. iar se mai inbogateste unul….. stie el cine daca se simte.
    Ar trebui sa intre un pic DNA-ul in ei ca nu se mai poate. Daca s-ar face la examen si o proba practica la patul bolnavului…macar o branula sa puna a-ti ramane surprinsi dar ei iau 10 la examen. Destepti rau tare

  2. las….ca nu se inghesuie nimeni la angajari…..de unde 2-3000 euro spaga……da oameni buni..ce nu stiati ca spaga e 2-3000 euro pt un amarat de post de asistent medical?

  3. Pana la urma cand se deschide sau sa deschis deja spitalul nou! Corpul nou din spitalul judetean bacau… Se laudau ca ofera sute de locuri de munca…cine este responsabil acolo? Cine este manager? Stiu ca deciziile sunt facute de primarie, deci managerul va fi … primarul?! Poate ma poate lamuri careva….

LĂSAȚI UN MESAJ