26 aprilie 2024
EconomieDebitele si penalitatile au ajuns la 130 de miliarde / CET nu-i...

Debitele si penalitatile au ajuns la 130 de miliarde / CET nu-i mai da in judecata pe datornici

Dosarele intocmite de CET contra datornicilor nu mai sunt acceptate la judecatorie. Furnizorul nu poate face altceva decat sa ajute asociatiile sa-i cheme pe rau-platnici in fata judecatorului si sa calculeze penalitati. Acestea sunt refuzate de unii administratori. Debitele au ajuns la 130 de miliarde de lei, iar penalitatile, la 37 de miliarde.

Actiunea prin care CET se indrepta prin justitie impotriva consumatorilor datori s-a impotmolit. Furnizorul obtinuse de la asociatiile cu mari debite mandatul de a se indrepta direct impotriva datornicilor, nu impotriva asociatiei in general. Actiunea s-a bucurat de succes la inceput, caci la asociatiile ai caror datornici au fost chemati in instanta de catre CET au crescut simtitor incasarile. Un exemplu ar fi Asociatia Calugareni Nord, unde toti cei 30 de proprietari chemati la tribunal si-au achitat debitele. Numarul dosarelor inaintate de CET in justitie a ajuns aproape de 500. Dupa ce a admis 176 de actiuni, Judecatoria Bacau le-a respins pe urmatoarele 232. “Ni s-a comunicat ca nu avem calitatea de reprezentant al asociatiilor, ne-a declarat Vasile Dragusanu, director general al CET. Ni s-a cerut imputernicire legalizata pentru fiecare dosar. Aceasta costa in jur de 500.000 lei de apartament&#8221. In acest caz, CET a ajuns la o alta intelegere cu sefii asociatiilor: furnizorul se ocupa de intocmirea dosarelor pentru proprietarii cu datorii mai mari de 10 milioane lei, pentru a scuti asociatiile de cheltuielile cu copierea fiselor si a altor documente, iar presedintii reprezinta asociatia in instanta, asa dupa cum prevede de altfel si legea. “In plus, asociatiile sunt scutite de taxa de timbru, a mai spus managerul de la CET. Nu stiu de ce nu s-au ocupat pana acum de recuperarea debitelor. Poate de frica, poate de jena fata de locatari&#8221.

CET are de recuperat de la asociatii o suma care a ajuns la 130 de miliarde de lei. La acestea, se adauga penalitatile, in valoare de 37 de miliarde. De trei ani, societatea a inceput sa calculeze penalitati de 0,05 la suta pe zi. “Nu calculam penalitati la intarziere, ci la sold, dar asociatiile tot sunt nemultumite, spune managerul de la CET. Este aberant ca o asociatie care are debite sa refuze factura cu penalitati. Nu exista nici un furnizor care sa nu perceapa penalitati, dar le refuza doar pe cele de la CET. Administratorii spun ca oamenii nu au cu ce plati. Nu este insa corect ca toata imposibilitatea de plata sa o simtim la CET. Ceilalti furnizori isi primesc banii. Altfel, recurg la sistare&#8221. Presedintele Ligii asociatiilor de proprietari crede insa ca CET nu ar trebui sa aplice penalitati. “Eu le-am spus administratorilor sa refuze factura, declara Pavel Baciu. CET este de vina ca s-a ajuns aici. Trebuia sa aplice penalitati de la inceputul datoriilor, nu sa astepte sa se ajunga la cinci miliarde la o asociatie. Eu cred ca are si furnizorul carentele lui si incearca sa astupe niste gauri calculand penalitati.&#8221 Ca vechime, debitele asociatiilor dateaza chiar si din martie 2004. Din 188 de asociatii de proprietari deservite de CET, doar cinci sunt cu plata la zi. Cel mai mare debit il are Asociatia 71 Taifun, cu 5,2 miliarde lei.Scris de Doina MINCU



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri