Este un fragment in filmul “People vs. Larry Flynt” in care proprietarul revistei Hustler, judecat pentru delict de opinie, il intreaba retoric pe un jurnalist: ““De ce trebuie sa fac eu inchisoare ca sa-ti apar tie libertatea?” Problema libertatii de exprimare este pusa in discutie astazi, mai mult decât oricând, pentru ca guvernele, sub diferite pretexte, impun limitari.

O serie de tari interzic cetatenilor sa nege existenta Holocaustului; orice incercare de a reevalua istoric evenimentul este, deci, interzisa. Anul trecut, in Franta au existat condamnari pentru ca unii cetateni au luat la misto eforturile anti-teroriste sau, cum a fost cazul comicului Dieudonné, pentru ca a spus ca se simte ca unul dintre teroristii ucisi.

La noi, situatia este mult mai delicata. Pe lânga limitarile impuse legal (nu ai voie sa negi Holocaustul, nu ai voie sa-l lauzi pe Ceausescu, etc.) apar limitari induse social. De exemplu, un grup foarte vocal de propagandisti finantati de ONG-uri din afara tarii insista ca orice critica adusa sistemului politic, economic si social românesc este doar propaganda ruseasca.

PUBLICITATE

Daca critici justitia televizata, o faci, clar, pentru ca te-au pus rusii s-o faci, nu pentru ca te-ai prins ca institutiile statului sunt folosite in lupta pentru Putere. Daca spui ca nu ti se pare corect ca statul sa avantajeze comapniile straine in detrimentul celor românesti, iarasi o faci pentru ca te-a pus Maica Rusia. In cazul in care critici rata de analfabetism, educatia precara, saracia si cresterea decalajelor dintre saraci si bogati, nici nu se mai pune problema: o faci pentru ca esti platit copios de rusi.

Ironia este ca aceia care acuza de propaganda ruseasca pe criticii starii de fapt sunt ei insisi platiti de guverne sau organizatii straine pentru a impune punctul de vedere vestic in România. Ceea ce nu ar fi rau daca aceasta s-ar limita la implementarea ideilor de democratie, libertati cetatenesti, libera exprimare si alte valori de acest fel. Problema apare in momentul in care propagandistii occidentali incearca – si reusesc – sa impuna ideile economice de tip “neocon”: privatizare totala, inclusiv in educatie si sanatate, dereglementare, limitarea maxima a rolului statului.

Ca sa fiu mai clar, sa ne uitam la ceea ce scriu acesti domni, de doua luni incoace, de la tragedia de la Colectiv, despre sistemul sanitar românesc. Ca este subfinantat si nu mai face fata, ca nu e “ca afara”, ca oamenii mor cu zile in spitale. Pe ici, pe colo se strecoara si câte o aluzie: e necesara privatizarea. Ipocrizia este ca subfinantarea sanatatii este un efect al politicilor sugerate si impuse de aceiasi formatori de opinie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Analizand evenim.ce au loc in Europa in contextul global, pare tot mai clar ca se doreste instaurarea unui regim autoritar,totalitar,condus de o mana de fier ,cu legi bine stabilite dictate de Bruxelles,in prezent cu mai multe nuclee de putere.Criza refugiatilor a reusit din nou sa ne dezbine.Manipularea face parte din planul construit de a controla toti cetatenii sai indif. de sex,rasa si religie,prin modalit. aplicate de la varste mici prin metode de programare care urmaresc inhibarea personalitatii native si dezvoltarea unei personalitati multiple ,obediente in totalitate.Drepturile si libertatile noastre ca cetateni sunt din ce in ce mai restranse : ai dreptul sa protestezi doar cand vor ei si doar in anumiti parametri ,ai dreptul sa-ti exprimi opinia dar doar in limitele impuse etc.Virusul Ebola ,acum Zika …experimentul Ucraina,cel prin care urma sa se produca un conflict zonal in care fortele atat politice cat si militare sa se concentreze pe izolarea Rusiei si incet incet spre ,,democratizarea ei ” in stilul UE ,a esuat ,pietele de capital se confrunta cu scaderi ingrijoratoare iar Putin,crestin -ortodox ,voila,schimba lumea ,ca vream nu vrem sa credem,dar e mai mult decat vizibil.Da Doamne ,Pace si fie ca gandul cel bun si inima cea buna sa ne calauzeasca pe toti .Amin !

LĂSAȚI UN MESAJ