– nordul Bacaului a fost terorizat, câteva zile bune, de mirosul fetid al gunoiului – compania are toate avizele de mediu necesare, iar Garda de Mediu monitorizeaza operatiunile de golire a halelor

Grupul Agricola a finalizat ieri, 10 august, operatiunile de livrare a gunoiului de hala din fermele 8 si 9 de crestere a pasarilor de pe platforma Aviasan, din Bacau (in spatele supermarketului Selgros). Vineri si sâmbata, de pe aceasta platforma s-au facut livrari de gunoi conform contractelor pe care Agricola le are cu mai multe firme solicitante din agricultura. In aceasta dimineata incep si la Ferma 10, din Hemeius, operatiuni de golire a halelor de crestere a pasarilor, care vor dura si in cursul zilei de mâine, miercuri, 12 august. Operatiunile sunt monitorizate de Comisariatul Judetean Bacau al Garzii Nationale de Mediu, ai carui comisari erau, ieri, toti pe teren.

Timp de câteva zile, mai ales noaptea, mirosul fetid de la gunoiul de hala a creat un disconfort accentuat mai ales in zona de nord a orasului. Reclamatiile la adresa crescatorului de pasari, la Agentia pentru Protectia Mediului (APM), de la locuitorii Cartierului Nord, au curs pâna ieri dimineata. „Reclamatiile – spune purtatorul de cuvânt al APM Bacau, Maria Ionos – semnaleaza o situatie cu care noi ne confruntam in fiecare an, mai ales vara. Dar, eliminarea gunoiului de hala de la Agricola este o operatiune permanent monitorizata si se face conform normelor noastre de mediu. Insa, conditiile meteorologice din aceasta vara si, mai ales, din aceste zile, in care ne confruntam cu o perioada caniculara accentuata, dar si pozitionarea geografica a orasului, fac situatia deosebita. In plus, este si confluenta râurilor Siret si Bistrita, care creaza curenti ce duc la cantonarea mirosului tocmai in zona orasului.”

Mijloace de transport speciale

Gunoiul de hala de la Agricola este un excelent ingrasamânt natural pentru terenurile agricole. El este solicitat in anumite perioade ale anului agricol, perioada de acum fiind propice din mai multe puncte de vedere. „Beneficiarii de gunoi de hala – spune purtatorul de cuvânt al Grupului Agricola, Cristian Calin – au acum disponibile mijloacele de transport, care nu sunt solicitate pentru alte operatiuni in câmp. Dar, chiar daca acest gunoi de hala nu ar fi solicitat ca ingrasamânt natural pentru agricultura, platformele de crestere a puilor tot ar trebui golite periodic.”

La ce e bun gunoiul de la Agricola

Agricola detine si pune în mod gratuit la dispozitie gunoi de hala fermentat tuturor agentilor economici care cultiva terenuri agricole, precum si micilor fermieri interesati. Gunoiul de hala provine din activitatea de crestere a pasarilor, despre care cei de la Agricola dau garantii ca este reglementata legal de autoritatile competente. În zona Moldovei, conform studiilor pedologice, necesarul de îngrasamânt organic natural (gunoi de pasare) este de 20-30 t/ha. Activitatea de crestere intensiva a puilor de carne se desfasoara ciclic – cresterea propriu-zisa a pasarilor, de circa 40-42 zile, si vid sanitar de 15-18 zile (colectare si transport de gunoi la platforma ecologica, dezinfectie), în vederea pregatirii unui nou ciclu de productie. Concomitent, se livreaza gunoiul de pasare catre beneficiarii cu care societatea are încheiate contracte.

Perioadele optime pentru aplicarea îngrasamintelor imediat dupa însamântare corespunde, însa, în mare masura, cu modificarea conditiilor climatice care pot genera la nivelul orasului disconfort din cauza mirosului, în special în zona nord-vest si nord-est. „Din acest motiv – spune Mircea Ciobanu, responsabil cu Protectia Muncii al companiei – cerem scuze locuitorilor din proximitatea fermelor noastre pentru eventualul disconfort care poate sa apara, favorizat în special de conditiile meteo extreme (temperaturi peste 27 ºC, calm atmosferic sau vânt predominant nord-vest) – factori care nu asigura o buna dispersie a mirosului.

Agricola a fost si este interesata ca prin masurile luate sa se diminueze semnificativ disconfortul generat de miros. Astfel, la nivelul anilor 2013 – 2014 s-au înlocuit instalatiile de crestere cu instalatii performante la fermele 8 si 9 Aviasan – comuna Margineni, (în proximitatea Selgros) si s-au plantat salcâmi ca liziera protectoare la sud de platforma de depozitare a gunoiului de pasare. Catre sfârsitul ciclului de productie, asternutul este stropit cu solutie dezinfectant-odorizanta în scopul diminuarii mirosului. Sunt anuntate Garda de Mediu si Agentia de Protectia Mediului de perioadele de vid sanitar, dar si privind masurile luate pentru diminuarea disconfortului.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Promit ca nu voi mai cumpara nici un produs Agricola Int Bc, cel putin pana anul viitor, timp in care pot sa-si mute unitatile de productie, in alte zone, departe de comunitatile de oameni(cf legii), …, nu in spate la Selgros, nu la confluenta apelor, etc. Ceea ce se intampla este pur si simplu o terorizare a populatiei, nu a catorva, ci a peste 150000 de oameni, zile in sir. Mai nou, cu acordul autoritatilor, spun ei: “Operatiunile sunt monitorizate de Comisariatul Judetean Bacau al Garzii Nationale de Mediu … eliminarea gunoiului de hala de la Agricola este o operatiune permanent monitorizata si se face conform normelor noastre de mediu.” .
  Ce norme sunt astea? impotriva comunitatilor umane, cred. Refaceti normele si acceptati ca oamenii nu pot trai in miros de dejectii animale, nici chiar pentru scurt timp.
  Observ ca articolul, pe jumatate, este publicitar in favoarea Agricolei, o oda adusa gunoiului de grajd. Halal!
  Haideti sa ne impotrivim la cei ce ne fac un rau voit, sa-i fortam sa-si mute afacerile acolo unde oamenii nu au de suferit.

 2. marcu cleja garda mediu va rog veniti si la noi ferma de porci sau stiti cind ne dati mastile de gaze cartierul buda in special

  S O S CARTIERU BUDA CLEJA FERMA DE PORCI UNDE ESTE PROTECTIA OMULUI

 3. cine a scris articolul asta?!?vino in nord sa vezi ca nu poti tine geamurile deschise,noaptea,pe caldura asta..si apoi sa-mi spui ca astea sunt norme in favoarea cetatenilor si nu a companiilor..produsele agricola nu le mai cumpar demult..ca se muta sau nu..numai ‘natural’ nu se petrece acolo…

 4. @reader & ion ion :
  Absolut de acord cu voi , aveti mare dreptate.Daca din profitul firmei s-ar reinvesti o mica parte in scopul achizitionarii de echipamente si de tehnologii moderne aceasta problema ar disparea. In schimb s-ar diminua dividentele uriase ale acestor ultimi dinozauri comunisti , gen Antohi , care au pus mana pe societate. Sper ca Ministerul Mediului sa-si faca datoria si sa puna piciorul in prag acestor spurcaciuni comuniste care inca detin controlul societatii Agricola International.

 5. Este interesant cum se fac lucrurile la noi: Pe caldura asta se starneste duhoarea in oras, iarna, cand e ger de crapa pietrele, RAGC schimba conductele de apa, cand ploua se toarna asfalt si tot asa. Chiar este greu ca atunci cand se demareaza astfel de lucrari, sa se tina cont de urmatoarele: conditiile meteo, confortul locuitorilor si nu in ultimul rand al muncitorilor. Se pare ca acei coordonatori de astfel de lucrari care vor tine cont de aceste lucruri pot spune ca detin cheia de la cutia Pandorei.

 6. INTAI A FOST AGRICOLA SI DUPA AIA BACAUL!!!
  Hai mai lasa-ma in pace in puii mei de agricola (cu a mic)…nu pot sa scot o rufa afara, nu pot sa deschid un geam ca miroase a mortaciune!!! huoooooo f*****-n orificiul bucal de ordinari!

LĂSAȚI UN MESAJ