Dupa trei luni de crestere consecutiva a restantelor bancare (ianuarie, februarie si martie), bacauanii aproape au egalat performanta reducerii datoriilor in banci din ultimele patru luni ale anului 2015, pentru ca in aprilie, mai si iunie din acest an acestea au scazut cu aproape 78 de milioane de lei. Media lunara a fost de aproape 26 de milioane. Valoarea restantelor a ramas, astfel, la numai 183 de milioane de lei, nemaiadusa la un nivel atât de mic din anul 2010.

Numai in luna iunie – conform raportului facut public de Banca Nationala a României -, restantele au fost în scadere fata de luna precedenta cu aproape 40 de milioane de lei. Bacauanii aveau, însa, si la final de iunie mai multi bani în bancile comerciale, comparativ cu luna mai, iar nivelul atins de economii in mai si iunie a fost cel mai mare din toate timpurile, de peste 9,2 miliarde de lei lunar.

Si volumul creditelor a revenit pe crestere in iunie, cu peste sapte milioane de lei, dar nu a mai atins recordul lunii mai, de peste 77 de milioane. Creditele contractate au fost de aproape 3,53 de miliarde de lei în luna iunie.

Bacauanii au solicitat bancilor credite în lei de aproape 2,3 miliarde de lei (în crestere), iar în valuta la echivalentul a 1,25 de miliarde de lei (în scadere). Creditele restante ramân, în continuare, mult mai mici decât economiile, dar de 4,85 de ori mai mari decât cele din luna octombrie 2008 (adica fata de începutul crizei economice), când au ajuns la numai 37,7 milioane de lei. Este de înteles ca rezidentii au cel mai mare volum de credite, de aproape 1,26 de miliarde de lei, pe când nerezidentii stau la peste 942 de milioane de lei.

Valoarea creditelor de consum a ajuns la peste 275 de milioane de lei (în scadere), iar a creditelor pentru locuinte la aproape 431 de milioane de lei (tot în scadere).

În Regiunea Nord-Est, ponderea restantelor în total credite acordate bacauanilor a scazut la cel mai mic nivel in ultimele 12 luni si ramâne cea mai scazuta între celelalte judete, de numai 5,18%, sub nivelul regional de 6,66%. Judetul Botosani ocupa pozitia a doua la acest capitol, cu 5,59%. Ponderea cea mai mare o au restantele înregistrate în judetul Vaslui (12,70%), dar în volum cele mai mari restante ramân cele din judetul Iasi, de peste 456 de milioane de lei, însa si volumul creditelor este cel mai mare în Iasi, de aproape 7,7 miliarde de lei. Valorile, în volum, pentru judetul Bacau sunt aproape la jumatatea celor din Iasi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ