De la mijlocul lunii trecute, fumatul in locuri publice este strict interzis. Cei mai multi dintre cei care au acest viciu au inteles si s-au conformat noilor reguli. De altfel, peste tot locul, unde legea interzice fumatul, s-au afisat anunturi care interzice acest obicei. Chiar si in pietele agroalimentare din Bacau, poti observa, pe stâlpi, afise care anunta ca fumatul este stric interzis. „Cu vreo saptamâna-doua inainte de a intra in vigoare noua regula, cei care vând in piete si sunt fumatori ne-au rugat sa le facem o cutie la iesire in care sa arunce tigarile. Din fericire, nu s-a constatat nicio incalcare a legii, pâna acum”, a declarat Vasilica Busuioc, directorul pietelor din Bacau. “Vad ca oamenii au inteles asta.

Zilele trecute, un taran care vindea la taraba si-a aprins o tigara si cei de la politia din piata au venit si l-au atentionat sa nu mai fumeze, iar omul a stins-o imediat. Pai, nimeni nu vrea sa scoata din buzunar de aiurea câteva sute de lei. Mai bine isi ia ceva, o haina, mâncare sau, daca vrea, un sprit, nu?”, spune o precupeata din Piata Sud. Regula este valabila si in cazul celor care târguiesc si, din obisnuinta, isi aprind o tigara in spatiul pietei. „Mi-ar trebui sa vând juma’ de luna ca sa platesc amenda. Asa, nu mai bine stau cuminte in banca mea?!”, spune nea Costica, mic agricultor din zona Letea Veche. De altfel, inca din primele zile de când au intrat in vigoare noile reguli, autoritatile locale au impartit sanctiuni viciosilor care au ignorat aceste interdictii. Potrivit legii, exista doar doua exceptii in cazul fumatului in spatii publice: inchisorile si locurile special amenajate din zonele de tranzit ale aeroporturilor. Cei care vor veghea respectarea acestor interdictii sunt politia, jandarmeria sau sefii de la locul de munca (care pot decide de la un simplu avertisment scris pâna la reducerea salariului sau desfacerea contractului de munca). Sanctiunile pot fi amenda de 100 pâna la 500 de lei.

Potrivit legii antifumat, spatiu public inchis este acea zona acoperita, delimitata de cel putin doi pereti, indiferent daca acestia sunt din caramida, lemn sau chiar folii de plastic. Asadar, fumatul este interzis si in baruri sau restaurante, discoteci sau pizerii, in lista intrând si magazinele sau mall-urile care au avut pâna acum locuri special amenajate. Totodata, fumatul este interzis si in spatiile comune ale cladirilor in care locuiti sau in masina de serviciu ori in taxiuri. Si proprietarii de cladiri in interiorul carora se fumeaza risca amenzi – de la 5.000 la 15.000 de lei -, autoritatile putând chiar sa inchida unitatile unde se fumeaza. In schimb, se poate fuma in spatiile în aer liber fara acoperis sau cu acoperis si mai putin de doi pereti, în curte, balcoane deschise, terase deschise si chioscuri deschise, dar si pe peroane, refugii, în statii de transport în comun, insa, daca sunt deschise ori au un acoperis si un perete. Fumatul este permis în parcuri, dar în afara locurilor de joaca pentru copii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ