11 decembrie 2023

De la erou comunist la erou anti-comunist

În memoria colectivă a românilor, numele lui Vasile Roaită a fost legat de imaginea muncitorului feroviar eroic, căzut în lupta pentru drepturile muncitorești în timpul Marii Greve de la Atelierele CFR Grivița din februarie 1933.

Cu toate acestea, istoria ulterioară a dezvăluit un adevăr neașteptat, transformând eroul într-un personaj controversat.

După evenimentele din 1948, Vasile Roaită a fost asimilat în narativa comunistă, fiind post-mortem recunoscut drept UTC-ist și i s-a atribuit acționarea sirenei care ar fi chemat muncitorii la grevă. Numele său a fost asociat cu martirii comunismului, iar diverse entități, de la localități și școli la spitale și cinematografe, au purtat numele său cu mândrie.

Totuși, în anii ’60, o descoperire șocantă a istoricilor comuniști a schimbat perspectiva asupra lui Vasile Roaită. Arhivele Siguranței au dezvăluit că Roaită nu numai că nu a participat la greva din 1933, dar a fost, în realitate, un informator sub acoperire al aceleiași Siguranțe, infiltrat printre muncitorii de la Atelierele Grivița.

Acest adevăr tulburător a condus la dispariția numelui lui Vasile Roaită din toate manifestările publice. Statuia sa, care odinioară se înălța în centrul Bacăului, a fost mutată în parcul CFR din spatele Gării. În loc să fie onorat, Roaită a devenit subiectul unei amnezii colective.

Dar, în zilele noastre de ce sa stea ascuns Vasile Roaita? Până la urmă, de ce să nu fie repus în drepturi? Mai stă mult cu statuia ascunsă în parcul CFR? S-a dovedit că n-a fost comunist, ci, dimpotrivă, era turnător.

Cu puțină imaginație, ar putea fi resapat rapid ca luptător anticomunist; doar îi spiona și dădea cu ciocul la Siguranță. Sunt atâtea cazuri în care diverși au devenit peste noapte eroi anti-comuniști pentru mult mai puține merite. Ce contează că unii au dorit să ucidă pe criterii etnice sau își imaginau epurarea populației? Contează că au suferit în închisorile comuniste, deci sunt eroi anticomuniști! Așa ne spune noua propagandă.

Și chiar dacă nu va putea fi pictat în anticomunist, cum s-a întâmplat cu mulți alții, Roaită poate rămâne erou-turnător, sau, cum se spune acum, “avertizor de integritate”, ceea ce nu-i de ici-colo.

Se poate crea Ordinul «Vasile Roaită» pentru delatori, clasele 1, 2 și 3, cu baretă și cizme de beton, Academia de Informatori «Vasile Roaită» sau măcar diploma onorifică «Vasile Roaită» pentru premiarea celor care-și toarnă amicii ca să scape de pușcărie…

spot_img

Alte titluri

spot_img
spot_img

Ultimele știri