11 decembrie 2023

De la Diem la Zelenski

Ngô Đình Diệm a fost președintele Vietnamului de Sud între 1955 și 1963, perioadă marcată de o serie de provocări și conflicte. Diệm, un lider autoritar și naționalist, a încercat să consolideze puterea în jurul guvernului său, ignorând adesea opoziția și suprimând criticii. În timpul președinției sale, au apărut nemulțumiri legate de corupție, abuzurile drepturilor omului și politica discriminatorie împotriva minorităților religioase, în special a budhiștilor. Aceste probleme au alimentat tensiunile și nemulțumirile în rândul populației.

În 1963, nemulțumirile s-au intensificat, culminând cu o lovitură de stat militară care l-a înlăturat pe Diệm de la putere și a dus la sfârșitul tragic al vieții sale. Membri ai propriei armate au organizat lovitura de stat și l-au capturat pe Diệm la 1 noiembrie 1963. A doua zi, el și fratele său au fost găsiți morți într-o mașină militară.

Permiteți-mi să fac niște completări. Corupție? Da, desigur, dar asta nu deranja prea mult SUA, care-l adusese la putere și care-l susținea. Mai degrabă, modul în care trupele lui Diệm erau învinse de Viet Cong a deranjat mult guvernul american, care a decis să-l schimbe. Desigur, lovitura de stat a fost executată de Armata sud-vietnameză, dar coordonarea a fost făcută de SUA.

Acum, să ne întoarcem în zilele noastre. Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski este președintele Ucrainei din 2019 până în 2023, cel puțin. Zelenski, un lider autoritar și naționalist, a încercat să consolideze puterea în jurul guvernului său, ignorând adesea opoziția și suprimând criticii. În timpul președinției sale, au apărut nemulțumiri legate de corupție, abuzurile drepturilor omului și politica discriminatorie împotriva minorităților naționale dar și a cultelor, în special a ortodocșilor legați de Patriarhia Moscovei. Aceste probleme au alimentat tensiunile și nemulțumirile în rândul populației.

La Kiev a început noaptea cuțitelor lungi. E Z contra Z: Zelenski contra Zalujnîi. Șeful armatei tocmai i s-au arătat niște pisici: șeful trupelor speciale a fost demis, iar un adjunct al său a fost asasinat într-un accident domestic: a primit cadou, de ziua sa, niște grenade, iar una i-a explodat în față. Zvonurile cu privire la înlocuirea șefului Armatei, care s-a contrazis de multe ori cu președintele, au început să circule insistent; Zalujnîi a cerut în nenumărate rânduri retrageri strategice care să permită supraviețuirea trupelor și a tehnicii de luptă, Zelenski, în schimb, nu a fost de acord și a cerut să se țină cu orice preț pozițiile, ceea ce a dus la zeci de mii de victime în rândul militarilor și la distrugerea majorității blindatelor primite din Occident.

Interesant este că acest conflict la vârf este în afara jocului permis de SUA; americanii ar dori cel puțin înghețarea conflictului pentru a se concentra pe Orientul Mijlociu și Taiwan; dar pentru asta au nevoie de alt lider care să “vândă” povestea armistițiului. Zelenski nu poate să dea înapoi după ce un an întreg a spus că nu va exista pace până când Ucraina nu-și recuperează toate teritoriile, ba a mai dat și o lege care interzice orice negociere cu rușii. Mulți cetățeni ucraineni au fost ridicați de poliția secretă pentru că s-au declarat în convorbiri private în favoarea unui armistițiu.

Mai mult, Zelenski nu poate da înapoi pentru că asta l-ar costa viața; ultranaționaliștii gen Azov sau Kraken i-ar lua beregata dacă ar propune pace cu rușii. De aceea, americanii au nevoie de un nou lider la butoane în Ucraina, unul care să poată face pace pe moment cu rușii.

Din acest motiv, e foarte posibil ca Zelenski să nu mai apuce Anul Nou. Istoria ne arată că atunci când marionetele manipulate de americani se defectează, urmează o intoxicație cu plumb. În orice caz, ideea unui armistițiu care să înghețe conflictul și să dea posibilitatea trupelor ucrainene să se refacă, chiar dacă asta înseamnă cedarea de teritorii, pare să placă foarte mult americanilor.

Însă, pe ruși i-a întrebat cineva dacă vor armistițiu?

spot_img

Alte titluri

spot_img
spot_img

Ultimele știri