– un traficant de persoane care a înselat zeci de oameni si i-a obligat sa munceasca în Germania, în conditii inumane, fara hrana si bani, a obtinut, la Curtea de Apel, o reducere semnificativa a pedepsei

In aprilie, Tribunalul Bacau l-a condamnat pe Ionel D., acuzat de trafic de persoane, la cinci ani de inchisoare. Instanta revocase si suspendarea conditionata a pedepsei de un an închisoare, stabilita intr-un alt dosar penal din 2009 si, astfel, Ionel D. ar fi trebuit sa execute o pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Magistratii de la Curtea de Apel Bacau au considerat, insa, ca pedeapsa este prea aspra, si au redus-o la 2 ani si 6 luni închisoare, la care s-a adaugat pedeapsa de 1 an ca urmare a revocarii suspendarii din dosarul din 2009.

Astfel, pedeapsa de executat este de 3 ani si 6 luni închisoare. Un alt inculpat, Benone S., cercetat pentru complicitate la trafic de persoane, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar sentinta a fost mentinuta si la Curtea de Apel. Despagubirile materiale si morale stabilite de Tribunal pentru victime depaseau la acel moment 110.000 euro, suma redusa cu circa 10.000 euro, la instanta superioara, dupa ce o parte din pagubiti si-ar fi recuperat prejudiciile.

De asemenea, s-a mentinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpatilor pentru acoperirea despagubirilor cerute de victime. Este vorba de imobile din municipiul Bacau, respectiv o casa, in suprafata de 264 mp si un teren de 426 mp. Sentinta este definitiva.

Peste o suta de persoane exploatate in Germania

Ancheta procurorilor DIICOT Bacau, inceputa in 2013, când au aparut primele plângeri de la oameni inselati, vorbeste de circa o suta de persoane inselate de Ionel D. si complicii lui si obligate sa munceasca în constructii, in conditii inumane.

Oferta traficantilor era tentanta – un câstig de 1.500 de euro pe luna, cazarea si masa asigurate de angajatorul german. In realitate, insa, oamenii ajungeau sa fie exploatati prin munca si deveneau sclavii traficantilor.

Ajunsi în Germania, ei erau plasati la diversi parteneri germani. Munceau câte 10 ore pe zi, in conditii grele, fara sa primeasca vreun ban, iar cei care aveau curajul sa-si ceara banii meritati erau batuti si amenintati.

La dosarul cauzei sunt povesti impresionante ale celor care n-au mai suportat foamea si teroarea in care traiau si au fugit doar cu ce aveau pe ei, fara bagaje si fara bani. Au gasit sprijin la Ambasada României la Berlin si astfel au reusit sa ia legatura cu rudele din tara care le-au trimis bani pentru a se întoarce acasa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Pai doamna ziarista….Ionel D. asta de ce e doar D> si nu este public. Va este teama sau rusine? Pai la politicieni, primari, pompieri, politisti, jandarmi, avocati sau alti functionari le dati numele inca din timpul anchetei……plus poze daca se poate si din copilarie! La monstrii astia, vanzatori de suflete si corpuri, este interzis sau care este problema? Sa ii stim si noi!

LĂSAȚI UN MESAJ