20 aprilie 2024
OpiniiEditorialDe ce sărbătorim femeia pe 8 Martie

De ce sărbătorim femeia pe 8 Martie

Îmi face plăcere să dăruiesc flori. Iar dacă mai vine și un 8 Martie, plăcerea e cu atât mai mare. Pe femeie, se spune, să nu o atingi nici măcar cu o floare. Just! A-i dărui, însă, flori este o gentilețe, dar și o artă și nu e ușor de învățat.

Dacă s-ar putea, acest gest ar trebui etalat în fiecare zi.
Dar numai o dată pe an e, totuși, Ziua Internațională a Femeii. Oare de când și cine a avut ideea?
Sunt multe repere istorice. Iată câteva. Femeia a fost sărbătorită încă din Antichitate. Evenimentul avea loc primăvara, când era venerată zeița Rhea, mama tuturor zeilor. Ceea ce a urmat în istoria atâtor secole a fost ca un scenariu de film istoric.

Mai aproape de noi, la  începutul secolului XIX, în Anglia a fost fixată „Duminica mamei”. În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American. Zece ani mai târziu, după Primul Război Mondial, ONU a stabilit ziua de 8 martie pentru a marca acest eveniment.

Dar, pentru cine nu știe, Ziua Internațională a Femeii s-a născut în urma unei revolte. În anul 1908, peste 15.000 de femei din New York au protestat pentru a obține mai multe drepturi.

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a luptei femeilor pentru drepturi egale cu bărbații, pentru condiții de muncă mai bune, dar și pentru salarii mai mari și dreptul la vot. Dorințe cu rădăcini tocmai în protestul de la New York.

Mult peste timp, anul 1975 a fost declarat „Anul Internațional al Femeii”, la ONU, iar de atunci Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată de multe dintre guvernele țărilor care până atunci nici nu aflaseră de existența ei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri