23 aprilie 2024
ActualitateDe ce nu se înalţă salcia

De ce nu se înalţă salcia

Am aflat dintr-o priceasnă cântată în ajun de Florii, în Sala de festivităţi din centrul comunei Orbeni, de copiii şi tinerii din Grupul Folcloric „Spic de grâu”, coordonat de Maria Şalaru. Refuzul înălţimii vine de la împrejurările din Săptămâna Patimilor, când Maica Precista îşi jeleşte Fiul, supus chinurilor. Salcia îi dăruieşte ca mângâiere o cunună fără spini, care trebuia să ajungă la cel răstignit. „Dară păgânii n-o lasară/ Lui Iisus s-o dea,/ Şi de-atuncea  lângă râu/ Tot plânge salcia./ Ea nu s-a mai ʼnălţat în sus,/ Plângând pe Domn’ Iisus”.

Au fost şi alte colinde de Paşti, o specie folclorică rar întâlnită, dar cu un mesaj tulburător, transmis de vocile curate şlefuite de profesoara de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău. Aici, la margine de judeţ, succesul se datorează în parte şi primarului Costache Popa, care a susţinut înfiinţarea acestui nucleu artistic.

Acţiunea a făcut parte din programul „Conexiuni culturale”, derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Directorul instituţiei aflate în subordinea Consiliului Judeţean Bacău, Florin Zăncescu, a donat comunei trei titluri de carte editate în ultimii ani: „Reţete de bucate de la sate” (de Feodosia Rotaru), monografia dedicată lui Ion Drăgoi de către Constantin Arvinte, respectiv „Decemianuarie. O panoramă a tradiţiilor de iarnă – judeţul Bacău”. (A fost reprodus un pluguşor cules în anul 2014 de studentul Iulian Fantu, de la Gheorghe şi Maria Drobotă, din satul Orbeni.)



Momentul omagial i-a avut în centru pe Veronica Micle şi Mihai Eminescu (ambii: 1850-1889). „Poeta lăcrămioarelor”, cum am îndrăznit să o numesc, ne-a lăsat nu numai calde versuri, ci şi aforisme ca acesta: „În poezie adeseori se sacrifică ideea pentru rimă, iar în viaţă, inima pentru situaţii sociale”. Am lansat şi o propunere: Sala de festivităţi să primească numele Mihaelei Runceanu, care a fost elevă la şcoala din Orbeni, în ciclul primar.

Evenimentul va putea fi vizionat şi pe canalul YouTube al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Foto: Amedeo Spătaru     

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri