Discutam, ieri, despre propunerile unei comisii prezidentiale de reforma a invatamântului de a inlocui, in scoala generala, Istoria cu o alta disciplina care sa cuprinda un amalgam de domenii – de la Uniunea Europeana la relatiile de cuplu sau integrarea pe piata muncii. Nici astazi istoria nu mai este studiata in stilul clasic – cronologic – ci pe mari teme care bulverseaza elevul, dar, totusi, copilul ramâne cu niste informatii.

Totusi, de ce ii incurca atât de mult istoria pe propovaduitorii neocon? De ce apologetii pietelor libere, ai dereglementarii, ai taierii cheltuielilor publice se tem de Istorie si incearca sa o scoata din programa scolara?

Raspunsul este ca Istoria ofera explicatii si solutii. Istoria ne arata ca anumite lucruri s-au mai intâmplat si ne spune cum au fost rezolvate anumite probleme. Ne spune de ce a fost declansata o revolutie sau un razboi, de ce a cazut un regim sau, mai important, ca un regim poate sa cada daca poporul este nemultumit, ca exista alternative.

PUBLICITATE

Mai rau, istoria ii face pe oameni sa constientizeze relatiile de cauzalitate ale fenomenelor, sa inteleaga ca marirea unui impozit poate declansa o revolutie iar cresterea pretului la alimente poate determina o revolta, ca razboaiele izbucnesc nu pentru ca unii vor sa fericeasca vreun popor cu implementarea democratiei, ci pentru ca aceia care pornesc razboiul vor sa-i jefuiasca de resurse pe cei cuceriti.

Istoria formeaza o gândire critica dar, in acelasi timp, face educatie patriotica. Ne arata ca, la vremuri de restriste, poporul a gasit vointa si puterea de a lupta impotriva invadatorilor dar si impotriva celor care au preluat abuziv conducerea tarii si au folosit Puterea pentru a-si urmari propriile interese.

Nu trebuie sa ne temem sa recunoastem faptul ca, in acest moment, România se afla sub ocupatia unor forte straine care au pus mâna pe resursele naturale si care ne jefuiesc cu zâmbetul pe buze. Noi nu ne dam seama pentru ca totul este mascat de vorbele frumoase ale formatorilor de opinie de genul celor care vor sa ne interzica istoria.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

 1. Iar tinerii de azi ( frumosi si liberi, cum ar veni) nu se gandesc nici o clipa ca maine-poimane vor avea niste copii care nu stiu de unde vin , incotro se duc, niste roboti corporatisti care vor executa, fara nici un discernamant, ordinele . De fapt, niste sclavi moderni fara constiinta apartenentei la un Neam , fara nici un ideal, doar niste suflete pustii…Am 64 de ani , nu mai pot fi pacalit de aparentze si discursuri. Desi nu sint adeptul teoriilor conspirationiste, sint tot mai convins ca exista un plan de distrugere lenta a Poporului Roman, dupa jefuirea lui .

 2. ,,Un popor care nu-si cunoaste istoria e ca un copil care nu-si cunoaste parintii “,ne transmite peste vremuri N.Iorga . Imi vine in minte si concluzia cercetatoarei M.Gimbutes de la Institutul de Arheologie al Universitatii California – ,,Civilizatie si cultura -Vestigii preistorice in sud-estul european”,Ed. Meridiane,Buc.1989…Romania ( de azi) este vatra a ceea ce am numit-o VECHEA EUROPA ,o entitate cuprinzand mii de ani…si ca civilizatia straveche din Romania precede cu cateva milenii celei sumeriene …argument ,alaturi de multe altele, care in opinie personala genereaza ceea ,,ce ii incurca istoria “…istoria noastra,cea care dainue peste veacuri ,sustinandu-ne in mod miraculos sa salasluim pe-aceste plaiuri ,intre Est si Vest ,ca vrea sau nu vrea cineva anume …Si tot de la N.Iorga : ,,Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani . Prietenii ii invata ce trebuie sa faca ,iar dusmanii ii obliga sa faca ce trebuie “

 3. Multumim pentru ca ne mai dati raspunsuri la intrebari pe care ni le pun copii nostri : ca de exemplu: ce este holocaustul ,unde au fost granitele noastre odata ,cine a fost Decebal ,care din ce in ce mai mult apare redat ca un soi de personaj care avea o frunte inalta,niste pometi proeminenti si eventual niste buze sensuale – atractiv pentru o generatie de copii preocupati de aplicatii noi pe telefoane inteligente,lik-uri pe fb.etc….ma intreb : este vina lor ca pun astfel de intrebari ?! Si ma mai intreb : cine sunt cei indreptatiti sa le dea niste raspunsuri adevararte ?!
  Familia,scoala,societatea …da’ toate acestea nu sunt entitati formate din oameni ?! …si o sa se ridice retoric intrebarea : care oameni ?! …adica cat mai suntem oameni in mecanismul asta de creat roboti ?!

 4. Niciodată oile n-au dus ciobanul la păscut, ci exact invers. Cât timp statisticile şi realitatea ne arată că suntem un popor incult, analfabet în mare măsură, nu vom avea o situaţie mai bună decât cea de acum. Cât despre istorie… prea măreaţă istorie nu avem, n-am fost nici romani, n-am fost nici francezi sau englezi şi nici nu suntem americani; suntem o populație dintr-un areal situat la răscruce de vânturi care se unduieşte şi se pliază în funcție de mersul timpurilor. Ş-apoi istoria e scrisă de învingători şi bănuiesc că “antene” şi “realități” măsluitoare erau şi atunci ca şi acum, doar că prin gura cronicarilor linguşitori ai vremurilor respective. Într-o frază: slabe şanse ca ceva bun să ni se întâmple în viitorul apropiat.

 5. S A DEMONSTRAT si prin STATISTICI si prin …. REALITATE ca : nu suntem un POPOR INCULT !!!
  Ei bine,Statistica spune ca :

  ,, Daca vecinul meu mananca doua gaini ,si eu, niciuna …: se mananca : o gaina / pe cap de locuitor ! “” ….asa ca, mai usor cu ,,pianul pe scari !”…iar in ce priveste realitatea: LUCRURILE NU SUNT ASA CUM PAR !

  SI…,, DACA RAMURI BAT IN GEAM ” ….

  • pai omul a zis ca nu prea avem sanse. Oameni buni or fi dar de obicei sunt cunoscuti doar in cercul lor de activitate pentru ca nu-i intereseaza notorietatea asta pe sticla. Si notorietatea chiar si cand o cauti trebuie s-o cumperi cu bani, bani pe care-i faci doar exploatand pe altii…si tot asa. Lumea voteaza notorietati, iar notorietatile sunt exact paduchii care stau in frunte (vorba proverbului)

 6. Buna,buna,despre Elvetia: intotdeauna a fost neutra,adica Gri ,intre Alb si Negru,un fel de ,,jocul de-a lumea care merge inainte !”,cat despre oamenii buni …acestia se gasesc in fiecare dintre noi,la postul fiecaruia ,facandu-ne treaba asa dupa cum ne-a harazit natura,atata vreme cat mai respiram prin plamanul universului si universul ,prin alveolele noastre .Tot istoria ne-a aratat de-a lungul timpului ca toti cei care au militat pt dreptate si respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului ,au fost eliminati prin : rastignire – IIsus, declarati nebuni si internati in ospicii – Eminescu,ars pe rug =Galileo Galilei ,Ioana D’arc,intemnitati /pusi la munci silnice – parintele Arsenie Boca si exemplele pot continua cu cei din zilele noastre carora in fctie de interese si pozitie li se invoca noua gaselnita ,,suspiciunea rezonabila “-un fel de ,,multumesc ” da’ nu mai avem nevoie de serviciile dvs,…adevaru-i pe la mijloc ,ca asa canta ,,nu stiu ce privighetoare” la care noi stam cu gura cascata incantati ca n-am mai auzit asa ,,triluri “

LĂSAȚI UN MESAJ