Indonezia a executat zilele trecute mai multe persoane condamnate pentru trafic de droguri. In ciuda faptului ca pedeapsa cu moartea pentru aceasta infractiune este trecuta si in codurile penale ale altor tari, cum ar fi China sau Iranul, presa internationala aloca spatii ample evenimentului din Indonezia, condamnând executia.

In mod cu totul paradoxal, unele publicatii internationale se pronunta chiar pentru incetarea razboiului contra drogurilor pe motiv ca acesta face prea multe victime. Nici un cuvânt, insa, despre vitimele drogurilor, care nu beneficiaza de aceeasi atentia ca si cele noua persoane impuscate in Indonezia.

Pentru ca valul de ipocrizie care a cuprins presa internationala este datorat faptului ca persoanele condamnate si executate au fost straine. Câta vreme Indonezia a executat propriii traficanti de droguri, nu a fost o problema; când, insa, cei executati au fost australieni, cetateni de categoria intâi, carevasazica, si-au dat seama ca este ceva in neregula. Ipocrizie mai este si faptula ca Indonezia se afla la coada clasamentului numarului de persoane executate.

PUBLICITATE

Primele pozitii sunt ocupate de China si Iran iar pe locul trei este Arabia Saudita. Or, presa si diplomatia internationala se feresc, in general, sa supere monarhia saudita, având in vedere ca tara este principalul aliat al Vestului in Golf. Daca Indonezia a executat persoane pentru trafic de droguri, in Arabia Saudita pedeapsa cu moartea se acorda pentru… vrajitorie.

In clasamentul numarului de executii urmeaza Irakul si SUA. Dar iarasi nu am auzit sa existe reactii internationale fata de condamnarile la moarte din aceste tari; nu la nivelul la care au existat reactii vizavi de Indonezia.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Ce sa mai zicem de mega civilizata si invidiata Singapore…

  The Singapore embarkation card contains a warning to visitors about the death penalty for drug trafficking. Warning signs can also be found at the Johor-Singapore Causeway and other border entries. / The city-state had the second highest per-capita execution rate in the world between 1994 and 1999, estimated by the United Nations to be 13.83 executions annually per hundred thousand of population during that period. – Wiki

 2. Stimate domn, cred ca te-ai grăbit cu articolul asta si nu ai sesizat toate aspectele.
  1.Australia este o tara care își protejează cetățenii: in cazul asta a încercat sa facă tot posibilul sa își salveze cetățenii de o pedeapsa care nu exista in aceasta tara. Mi se pare absolut normal si mi-as dori ca si România sa aibă grija de noi când suntem peste hotare.
  2.Procesul celor executati nu s-a desfășurat normal si au existat acuzații de mita (cerută, se pare, de judecătorii indonezieni).
  3. Ca o insulta la adresa Australiei, Indonezia (in ciuda cererii făcute de guvernul australian), a anunțat executiile între-o zi cu o semnificatie particulara: ANZAC day, ziua comemorarii eroilor.
  Graba cu care s-a derulat totul, având in vedere ca cei executati așteptau de vreo zece ani prin pușcărie, e mai degrabă o decizie politica a Indoneziei împotriva Australiei, luata de un presedinte slab care a decis ceea ce i s-a impus de catre camarila la putere.
  In plus, nici pana acum nu s-a descoperit ori executat vreun traficant de droguri in Indonezia, numai carausii care de multe ori sunt victime ale traficului uman (a se vedea cazul filipinezei care a fost salvată de glont in ultimul moment).
  Eu as zice sa nu ne grăbim сu concluziile si sa apreciem totuși ceea ce un stat face pentru cetățenii săi.

LĂSAȚI UN MESAJ