Ce nu se spune deloc despre refugiatii care asediaza portile Europei este faptul ca doar o mica parte dintre ei chiar vin din Siria. Marea majoritate sunt imigranti clandestini veniti din Afganistan sau din Balcani: Bosnia sau Kosovo. Desigur, refugiatii sirieni care fug din calea razboiului trebuie priviti cu toata compasiunea si ajutati.

Asa spune legea nescrisa a omeniei si cea scrisa a omenirii. Ceilalti, insa, despre care nu se spune nimic, trebuie tratati drept ceea ce sunt: imigranti ilegali.
De ce nu se vorbeste nimic despre aceasta problema si de ce s-a preferat solutia demonizarii refugiatilor? Ca de obicei, e vorba de politica si controlul pagubelor.

Afganistanul, Bosnia si Kosovo sunt zone aflate daca nu in administrarea directa a SUA si/sau UE, intr-o situatie similara. Cel putin, Kosovo, dupa ce provincia a fost ajutata de bombardamentele NATO aplicate Iugoslaviei sa-si declare independenta, s-a aflat in administrarea directa a Uniunii Europene. Misiunea EULEX s-a dovedit a fi un esec total: coruptia este la limite inimaginabile in zona iar economia e la pamânt.

PUBLICITATE

Daca SUA sau UE ar fi recunoscut ca o mare parte din refugiati provin din teritoriile pe care le administreaza, ar fi fost problematic. Asa ca s-a apelat, ca de obicei, la propaganda: pe de o parte s-au demonizat refugiatii, insistându-se pe pericolul islamizarii si al infiltrarii de teroristi iar, pe de alta parte, s-a incercat acreditarea ideii ca Rusia se afla in spatele valului de refugiati.

Chiar daca valul de imigranti/refugiati ne ocoleste, manipularea de pe retelele sociale ne-a lovit din plin. Românii au primit dintr-o data o doza masiva de islamofobie, multi cazând in plasa tesuta de dezinformatori.

Dealtfel, problemele lumii musulmane au fost tratate cu indiferenta in ultimii 20 de ani de catre conationalii nostri, care nu fac nici o diferenta intre siiti si suniti, intre tarile moderat-musulmane, cum au fost Siria, Algeria, Libia sau Irakul si tarile ultrareligioase cum sunt Iranul sau Arabia Saudita. Asa se face ca pentru multi români musulmanul este sinonim cu terorist sau macar cu un fanatic religios care se pregateste sa-l oblige sa se converteasca.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ