Daune morale de 100.000 euro, pentru o eroare judiciara

Tribunalul Bacau a admis partial cererea de despagubiri a unui bacauan care a dat in judecata statul român pentru o eroare judiciara.

2

Barbatul a fost condamnat pe nedrept si a stat in arest din iunie 1991 pâna in februarie 1993, nevinovatia sa fiind confirmata dupa 20 de ani de procese.

Instanta a obligat statul român, prin Ministerul Finantelor, sa-i plateasca lui Gheorghe H. (66 de ani) daune materiale in suma de 26.057,20 lei, dar si daune morale de 100.000 euro, ca reparatie a prejudiciului cauzat de eroarea judiciara.

De asemenea, judecatorul a constatat ca este vechime în munca perioada 12.06.1991 – 22.02.1993, calculata de la data încarcerarii pâna la data punerii în libertate.

Decizia nu este insa definitiva. Gheorghe H. a cerut despagubiri de 2 milioane euro, acuzând ca a fost condamnat abuziv la o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani si 4 luni, pentru tâlharie si instigare la marturie mincinoasa.

Timp de 20 de ani a incercat omul sa-si demonstreze nevinovatia. Unele din caile de atac au fost respinse, iar altele s-au finalizat doar cu decizii de reducere a pedepsei. De-abia in 2012, Judecatoria Bacau si-a anulat sentinta din 1992.

S-a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din tâlharie in lovire si furt calificat, a incetat procesul penal pentru infractiunea de lovire, intrucât fapta s-a prescris, iar Gheorghe H. a fost achitat pentru furt calificat si instigare la marturie mincinoasa.

Un an mai târziu, Curtea de Apel a confirmat ca Gheorghe H. este nevinovat si ca a fost condamnat in baza unor probe false si martori mincinosi.

Sentinta data pe nedrept, a explicat in instanta barbatul, i-a schimbat radical viata. Nu a mai reusit sa se angajeze dupa ce a fost eliberat, din cauza cazierului, si traieste de ani buni din pensia sotiei, circa 700 de lei.

Din acest motiv, Gheorghe H. a cerut salariul pe 25 de ani si pensie. Despagubiri a cerut si pentru “tortura psihica si fizica, mizeria suportata in inchisoare, râia, paduchii, bataile, injuriile suportate de la politisti, gardieni si detinuti”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ