Criza refugiatilor este un fapt care nu poate fi negat. Cu toate acestea, exista multe aspecte care ramân inca necunoscute. Desigur, valul de refugiati sirieni este o problema. Una care trebuie tratata cu calm si umanism.

Insa, exista mai multe componente colaterale care insotesc aceasta criza.
De exemplu, faptul ca refugiatii care ajung in Grecia au fost lasati sa plece mai departe, spre Germania. Spre deosebire de cei ajunsi in alte parti ale Europei, care sunt opriti si cantonati pâna li se face verificarea de securitate. Grecii, insa, i-au pescuit si le-au dat drumul.

Pe traseu, sirienilor li s-au alaturat mii de imigranti din Kosovo, Albania sau Serbia. Toti acestia vor insemna cheltuieli imense pentru Germania. Poate fi o mica razbunare a grecilor pentru tratamentul impus de nemti, dar, la o adica, poate fi o miscare mult mai inteligenta din partea unor aliati ai Greciei, care ar dori sa puna contre proiectului european.

PUBLICITATE

Pentru ca, odata cu refugiatii s-a reactivat nationalsimul si chiar fascismul. Extrema dreapta, incurajata de problemele economice ale Europei, a fost de-a dreptul propulsata de valul de refugiati. Chiar si in România a deveit o adevarata moda sa te afisezi cu declaratii rasiste si xenofobe: nu vrem refugiati in tara, nu vrem musulmani, nu vrem sa fim colonizati, si asa mai departe.

Sa ne imaginam ce ar insemna o Europa cazuta intr-o pasa nationalist-xenofoba, cu bastinasii vânându-i pe imigranti. Ultima data când s-a intâmplat asa ceva costul a fost distrugerea economiilor si zeci de milioane de morti.

Si care ar fi interesul americanilor? Este simplu: economia europeana ii incurca. UE este un competitor serios pentru SUA si din acest motiv s-au creat tot soiul de planuri pentru a o distruge. Iar valul de refugiati este o componenta a acestor planuri câta vreme populatie locala va reactiona xenofob.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Si tot cu ocazia asta Israelul a lichidat prin intermediul Golemului trei adversari din zonă: Irak, Libia şi, mai ales, Siria. Prea era liniste in Orientul Mijlociu dupa incheierea conflictului Iran-Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ