29 aprilie 2024
EvenimentDaniel Roxin: În România nu mai există niciun master care să pregătească...

Daniel Roxin: În România nu mai există niciun master care să pregătească arheologi specializați pe daci

«Dacii dispar nu numai din manualele de școală generală și de liceu… Încet, încet, informațiile despre cultura dacilor s-au diminuat și în programa facultăților de istorie pentru ca astăzi să se ajungă la situația incredibilă în care nicio universitate din țară nu mai pregătește arheologi specializați pe daci», spune Daniel Roxin.

Deși cetățile și așezările dacice sunt foarte numeroase în România, arheologia dacică pare să fie neglijată în programa universitară.

«Cum e posibil ca strămoșii noștri reali să fie tratați ca niște „ciobani împuțiți”, cum s-a exprimat chiar în fața mea un arheolog mai spălat (pe creier!)?! Cine sunt cei care ne fură pe față istoria, identitatea, dreptul de a cunoaște adevărul despre istoria noastră? (în condițiile în care vestigiile dacice sunt cercetate sistematic într-un procent de mai puțin de 5%, niciun „specialist” nu ne poate convinge că nu mai e nevoie să îi studiem , că știm suficient…)», se întreabă el.



Roxin exemplifică situația la trei dintre cele mai importante universități din țară. La Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, unde se desfășoară cercetări arheologice monopolizate asupra cetăților dacice din Munții Orăștiei, nu există niciun master care să includă arheologia dacică în programa sa.

Universitatea din București oferă un master de Istorie antică și arheologie, dar, surprinzător, nu abordează cultura dacilor.

Situația nu este mai bună nici la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde, în “spațiul dacilor liberi” nu se studiază nimic despre dacii în cadrul masterului de Arheologie, civilizație și artă antică.

Această lipsă de preocupare pentru arheologia dacică în învățământul superior este percepută de Daniel Roxin ca o crimă împotriva identității istorice a poporului român.

Acesta subliniază că nu este doar o problemă de a nu avea specialiști în domeniu, ci este vorba și despre pierderea identității și a cunoașterii adevărului despre istoria noastră. Roxin adresează întrebări relevante cu privire la cei care decid să elimine sau să ignore studiul arheologiei dacice și își exprimă nemulțumirea față de faptul că nicio universitate nu pregătește arheologi specializați pe daci.

În final, Daniel Roxin îndeamnă la mobilizare și luptă pentru identitatea românească. El subliniază că trebuie să ne apărăm trecutul și să scoatem la lumină componenta de bază a poporului român, cea geto-dacică.

Concluzia este clară: este timpul să acționăm și să aducem la cunoștința publicului această problemă gravă și să ne implicăm pentru a reda arheologiei dacice locul pe care îl merită în învățământul superior românesc.

Daniel Roxin este un personaj extrem de fascinant, cu o prezență marcantă în mediul cultural și istoric românesc. Se remarcă și ca autor, realizator de emisiuni și filme documentare. Cu un profund interes pentru istoria Daciei și strămoșii românilor, Daniel Roxin este adesea perceput ca un adevărat “guru” de către adepții teoriei că originile românilor se regăsesc în primul rând în poporul dac.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri